D. Grybauskaitė: jaunimui įsidarbinti nelengva

  • Teksto dydis:

Jaunimui įsidarbinti nėra lengva, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Lietuvos vadovė ketvirtadienį susitiko su programos "Kurk Lietuvai" dalyviais aptarti jaunimo įsidarbinimo problemas.

"Ne tik gyvenančiam ar besimokančiam užsienyje, bet ir Lietuvoje gyvenančiam jaunimui kol kas įsidarbinti nėra lengva, tuo labiau valstybės tarnyboje, tuo labiau dar būti ir naudingais", - sveikindama dalyvius, sakė D.Grybauskaitė.

Anot prezidentės, jaunimo įsidarbinimo problemą spręsti reikia labai įvairiai.

"Mes neturime reglamentuotos situacijos juridinės, kaip praktikas, pavyzdžiui, būtų galima daryti", - kalbėjo šalies vadovė.

Pasak D.Grybauskaitės, įsidarbinti siekiantis Lietuvos jaunimas turi sulaukti realios pagalbos.

"Naujajame Europos Sąjungos biudžete jau numatyta didesnė parama. Tačiau tam, kad išderėti pinigai virstų naujomis darbo vietomis, reikia konkrečių projektų. Vienas iš pavyzdžių - programa "Kurk Lietuvai", suteikianti galimybę išsilavinusiam jaunimui panaudoti žinias, įgyti reikiamų įgūdžių ir susirasti pirmą darbą. Tokių projektų reikia kuo daugiau", - teigė ji.

Prezidentė akcentavo programos "Kurk Lietuvai" rezultatyvumą - anot jos, beveik 80 proc. jos dalyvių nori pasilikti Lietuvoje ir dirbti Lietuvai.

"Labai džiaugiuosi ir palaikau šią programą, labai tikiuosi, kad Vyriausybė toliau ją finansuos ir kad turėsime dar daug daugiau panašių programų, kur galėsime investuoti į kiekvieną jauną žmogų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, suteikti jam galimybes pažinti, padėti ir likti Lietuvoje", - žurnalistams po susitikimo sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, pagrindinė kliūtis jaunam žmogui gauti darbo yra praktinių įgūdžių reikalavimas.

Valstybės vadovė birželį Seimui pateikė Užimtumo rėmimo ir susijusių įstatymų pataisas, kuriomis siekiama sudaryti sąlygas jauniems asmenims iki 29 metų įgyti praktinių įgūdžių savarankiškai bei tokiu būdu palengvinti jų galimybę įsidarbinti.

Pataisomis siūloma asmeniui nuo 16 iki 29 metų suteikti teisę savarankiškai ir be jokių tarpininkų sudaryti praktikos sutartį su darbdaviu. Bendra tokios praktikos trukmė galėtų būti iki 4 mėnesių per vienerius metus.

Dabar galimybė jaunimui atlikti praktiką yra tik tose įmonėse ar įstaigose, su kuriomis mokslo įstaiga yra pasirašiusi trišalę sutartį.

Jaunimo nedarbas Lietuvoje yra beveik dvigubai didesnis negu bendras nedarbo vidurkis - šiuo metu darbo šalyje neturi 21,2 proc. jaunimo, o bendras nedarbo lygis - 12,5 procento.

Pernai startavusi Vyriausybės programa "Kurk Lietuvai" suteikia galimybę studijas užsienyje baigusiam jaunimui pradėti dirbti savo šalyje. Ji finansuojama iš ES struktūrinių lėšų. Antrus metus vykstančioje programoje kasmet dalyvauja po 20 žmonių.

"Iš tų 20 žmonių 80 proc. pasilieka Lietuvoje. Iš visų 40 - jeigu mes skaičiuotume, kiek jų grįžo į Lietuvą būtent dėl to, kad tokia programa yra, jie kitu atveju net nebūtų grįžę į Lietuvą - čia yra beveik visi", - kalbėjo programą inicijavusios įstaigos "Investuok Lietuvoje" vadovė Milda Dargužaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas B.

Kęstas B. portretas
Kaip išspręsti mūsų studijų ir darbo problemas? Amerikiečiai ruošiasi pakeisti aukštojo mokslo finansavimą. Studentai ir toliau galės išsirinkti laisvai, kur jie norėtų mokytis: privačiame ar valdiškame universitete. Bet valstybės pinigai tų studijų apmokėjimui eis ten, kur studentai gauna aukštesnius atlyginimus, tas studijas pabaigę, kur mokestis už studijas yra mažesnis, kur daugiau studentų baigia studijas laiku, priimama studijuoti daugiau abiturientų iš skurdžiau gyvenančių šeimų [1]. Naivu manyti, kad šiais laikais valstybė turi sunkumų, surinkdama šią informaciją. Laikas ir mums atsisakyti valstybės pinigų krepšelių, einančių paskui naivius studentus. Mokėkime mūsų bendrus pinigus ir mes tik toms aukštosioms mokykloms, kurios paruošia mus gerai apmokamam darbui. O jei atsiras entuziastų, norinčių mokėti jų asmeninius pinigus likusioms aukštosioms mokykloms - maloniai prašome, jūsų valia. Daugiau apie tai - surašant Google paieškoje žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Bezdėkit ir toliau

Bezdėkit ir toliau portretas
O kam to darbo Lietuvai, jei tokie sovietinė masė referendumais nusprendžia, kad nieko mums nereikia, o paskui visokie ruspalaikiai išlenda ir aiškina jog prie ruso buvo geriau... Kol neišnyks šita senoji karta, tol Lietuva į priekį net nepajudės.

Jurijus Subotinas

Jurijus Subotinas portretas
PRIE RUSU BUVO GERIAU, NEGU DABAR - prie amerikonu.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių