Derybos su vokiečiais dėl Ignalinos AE uždarymo pagaliau davė vaisių

  • Teksto dydis:

Didelės vertės uždarymo projektus įgyvendinanti Ignalinos atominė elektrinė (IAE) ir jos rangovas - Vokietijos įmonių „Nukem Technologies“ ir GNS konsorciumas, pagaminęs nekokybiškus branduolinio kuro saugojimo konteinerius, po mažiausiai 5 metus trukusių derybų pasirašė laikinosios panaudoto kuro saugyklos statybos ir įrengimo (B1) projekto sutarties papildymą.

IAE pranešė, kad šalys atsisakė visų ankstenių ir dabartinių pretenzijų, dėl kurių projekto įgyvendinimas vėlavo apie 5-6 metus.

„B1 yra ypatingos svarbos projektas, kurio vėlavimas turėjo įtakos eksploatavimo nutraukimo eigai ir sąlygojo papildomus kaštus. Sutarties papildymas išspręs likusius klausimus, o tai teigiamai paveiks visą uždarymo eigą“, - pranešime spaudai sakė IAE generalinis direktorius Darius Janulevičius.

Londone, IAE uždarymo fondą administruojančio Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) būstinėje, pasirašytoje sutartyje IAE ir GNS sutarė visas pretenzijas išspręsti taikiai. Pagal naują B1 projekto įgyvendinimo grafiką „karštuosius“ bandymus numatoma baigti 2017 metų viduryje, o tų pat metų rudenį pradėti naudoti saugyklą.

„Darbus rangovas vykdė vadovaujantis teisiškai nesaistančiu grafiku, todėl jam vėluojant IAE neturėjo galimybių taikyti jokių sankcijų. Sutarties papildymu įteisinamas B1 projekto įgyvendinimo grafikas su griežtais tarpiniais vykdymo rezultatais bei galutiniu terminu, o jo nesilaikant IAE įgauna teisę taikyti netesybas už uždelsimą“, – kalbėjo D.Janulevičius.

Projekto vertė - 193,5 mln. eurų - dėl sutarties papildymo nesikeičia.

Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovės „Nukem“ bei GNS konsorciumui ir Lietuvai kelerius metus nepavyko susitarti dėl konteinerių kokybės, todėl 2012 metų gruodį IAE uždarymo donorai buvo įšaldę paramą saugyklos statybai, tačiau 2013 metų liepą finansavimas buvo atnaujintas.

Valstybinė energetikos saugos inspekcija šių metų liepą suderino pakeistus GNS pagamintų kuro konteinerių „Constorit“ techninius projektus. D.Janulevičius tuomet teigė, kad konteineriai yra tinkami, tačiau galutinai jų saugumu bus įsitikinta, 2016 metų rugpjūtį - 2017 metų sausį atlikus karštuosius bandymus.

Anksčiau skelbta, kad GNS jau pagamino 154 panaudoto branduolinio kuro konteinerius, iš jų į Visaginą atvežti 4, kurie buvo netinkami, o 1 buvo brokuotas.

IAE ir „Nukem“ sutartį dėl jėgainės uždarymo rangos pasirašė 2005 metais, vėliau, darbams vėluojant, ji buvo koreguojama, terminus vis atidedant.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių