Dėl valdžios klaidų Lietuva Briuseliui grąžins 15 mln. ūkininkų lėšų

Lietuva praranda daugiau nei 15 milijonų litų žemės ūkio paramai skirtų ES pinigų. Ši suma liks bendrijos biudžete, nes, Europos Komisijos nuomone, Lietuvos valdžia nepakankamai prižiūrėjo, kaip laikomasi lėšų įsisavinimo taisyklių.

Kaip praneša LRT „Panorama“, prieš pavasario darbymetį, Lietuvos ūkininkus pasiekė blogos  žinios iš Briuselio. Šiemet žemės ūkiui iš Europos sąjungos skirta parama turėtų viršyti du milijardus litų. Tačiau tinkamai neprižiūrėjusi kaip naudojami iki šiol skirti pinigai, Lietuva gaus maždaug penkiolika milijonų mažiau.

„Gaudami paramą ūkininkai privalo vykdyti tam tikrus reikalavimus, o valstybės narės turi užtikrinti, kad jų būtų laikomasi. Lietuvos valdžia to neužtikrino. Nesakome, kad ūkininkai jų nesilaikė, esmė, ta, kad Lietuvos valdžia tinkamai nepatikrino, kaip laikomasi taisyklių“, – Europos Komisijos atstovas Rogeris Waite.

EK atstovas pabrėžė, kad tai „yra tik Lietuvos valdžios problema, tai neturi liesti ūkininkų“.

„Be abejo, kiekvienas atskaitymas, kiekvienas grąžinimas yra skaudus dalykas. Reiškia, kad kažkur buvo padarytos klaidos. Stengsimės, aiškinsimės, kad ateityje būtų kuo mažiau atskaitymų, nuskaitymų, tobulinsime sistemą“, – sako žemės ūkio ministras Vigilijus  Jukna.

Europos Komisijos ataskaitoje teigiama, kad Lietuva dalį pinigų turės gražinti dėl tinkamai neapibrėžtų agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimų ir sankcijų už jų pažeidimus trūkumą. Taip pat Komisijos teigimu, nebuvo pakankamai kontroliuojama, ar paramos kaimo plėtrai gavėjai atitiko reikalavimus.

EK kasmet atlieka apie šimtą patikrinimų. Pasak jos atstovo, tai ne tik Lietuvos problema, iš viso Komisija nori susigrąžinti daugiau nei keturis šimtus milijonų eurų, kurie panaudoti netinkamai, ar nesilaikant taisyklių. Daugiausiai turės gražinti Jungtinė Karalystė, Italija, Ispanija. Beje, Latvijoje ir Estijoje EK pažeidimų nerado. Nubaustos šalys narės Europos komisijos sprendimą gali skųsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O je

O je portretas
na negali būti - juk Kubliaus valdžia buvo tokia gera, taip gerai dirbo - ir še tau... DDDDDDDD

G. Onaitis

G. Onaitis portretas
Yra kaip yra

Jurgis

Jurgis portretas
kada gi pagaliau Lietuvoje atsiras personalinė klerkų atsakomybė? kada bus atlyginama valstybei bei Tautai padaryta žala (tiek moralinė, tiek materialinė?) valdininkai gauna tūkstantines algas iš mokesčių mokėtojų pinigų ir už nieką neatsako... gal Naujoji koalicija ką nors šiuo klausimu padarys?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių