Dėl VAE referendumo inicijuojama neeilinė Seimo sesija

Grupė Seimo narių nori, kad liepos viduryje būtų sušaukta neeilinė Seimo sesija ir būtų priimtas nutarimas dėl referendumo, kurio metu gyventojai turėtų išsakyti poziciją dėl naujos atominės (AE) elektrinės statybos, paskelbimo.

Seimo Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis BNS informavo, kad neeilinės sesijos idėją liepos 16-ąją savo parašais parėmė 55 parlamentarai.Nutarimo dėl referendumo projektą Seime ketinama užregistruoti artimiausiu metu.Norint referendumą rengti kartu su parlamento rinkimais, nutarimą dėl to privalu priimti tarp liepos 14-osios ir rugpjūčio 14-osios.

Referendumo įstatymas numato, jog referendumas turi būti surengtas ne vėliau kaip po trijų mėnesių ir ne anksčiau kaip po dviejų mėnesių nuo Seimo nutarimo dėl referendumo paskelbimo priėmimo dienos.

Pagal Konstituciją, Seimo pavasario sesija baigiasi birželio 30 dieną. Seimo rinkimai numatyti spalio 14 dieną.

Skaičiuojama, kad jeigu referendumas būtų rengiamas ne kartu su Seimo rinkimais rudenį, tai valstybei papildomai kainuotų keliolika milijonų litų.Dvi piliečių iniciatyvinės grupės jau renka parašus, kad rudenį kartu su Seimo rinkimais būtų surengtas referendumai dėl atominės jėgainės. Vieni nori privalomojo referendumo, kiti - patariamojo.

Referendumas turės būti skelbiamas, jeigu pavyks surinkti 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.Lietuva su Latvija, Estija ir Lenkija tikisi iki 2020 metų pastatyti naują atominę elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje. Vyriausybė planuoja, kad jėgainės statyba prasidės 2014 metais, o 2020 metais ji jau galėtų gaminti elektrą.

Seimas 2005 metų rugsėjį priėmė rezoliuciją, kuri numatė, kad Lietuva išliktų branduolinės energetikos valstybė ir toliau gamintų elektros energiją reikalavimus atitinkančioje AE ir tai, kad Seimas teisiškai ir politiškai rems investicijas į naujo reaktoriaus statybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Panašu

Panašu  portretas
Panšu kad greičiau mus visus prieštaraujančius iššsudys ar ištrems, bet elektrinę statys.

info

info portretas
Lietuvos žemės referendumas yra labai reikalingas, kad sustabdyti Lietuvos porceliavimą užsieniečiams.

Kęstas

Kęstas portretas
Kratomės referendumo, nes trukdytų politikuoti. Landsbergio-Kubiliaus- Degutienės partija yra atvirai fašistinė, niekinanti ir skriaudžianti mūsų kaimynus lenkus ir rusus. Jų pakurstyta fašistinė isterija užplūdo šalį. Viena Grybauskaitė to nepakeis. Turime fašistinį režimą be fašistų tvarkos. Hitlerio laikais Degutienei liūdnai baigtųsi pagalba vyrui ir sūnui, apvogiant pensininkes, nusipirkusias Snoro investicinius sertifikatus. Rusija liko už Europos Sąjungos ribų. Mus gina NATO naikintuvai. Kodėl mūsų valdžia naudoja pasenusį baidymą rusais, kad įpirštų nuostolingą ir dėl žmonių klaidų tautos išlikimui pavojingą atominę elektrinę? Sakote, mūsų valdžia klysta? Netiesa. Neįmanoma. Tik gerbiamas ponas A. Kubilius ir jo patarėjai gali būti ko nors žinovai. Jie juk visi yra fizikos laborantai, dalinasi mūsų mokesčių pinigus, ir tvirtina, kad mes esame geroji rasė, žymiai geresni, negu lenkai ir rusai kartu sudėjus. Žmonės, kurie sako tokius malonius žodelius, turi žinoti bent kažką.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių