Dėl Šmalenbergo viruso Baltarusija laikinai uždraudė galvijų eksportą

  • Teksto dydis:

Penktadienį Lietuva gavo neoficialų Baltarusijos atsakingos institucijos pranešimą, kad laikinai uždraudžiamas gyvų galvijų eksportas iš Lietuvos į Baltarusiją, informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Savo sprendimą kaimyninės šalies atsakingi pareigūnai motyvuoja rizika išplisti Šmalenbergo virusui.

„Sprendimas dėl Šmalenbergo viruso uždrausti galvijų eksportą į Baltarusiją kitoms Europos Sąjungos valstybėms taikomas jau metus. Lietuva iki šiol buvo vienintelė valstybė, kuriai toks draudimas nebuvo taikomas, todėl per 2012 metus į Baltarusiją eksportavome 222 veislinius galvijus. Dabartinė situacija susiklostė užsitęsus deryboms tarp Europos Sąjungos ir Muitų Sąjungos, nes šalys skirtingai traktuoja tam tikrų laboratorinių tyrimų išvadas dėl Šmalenbergo viruso nustatymo“, – sakė VMVT direktorius Jonas Milius.

Direktoriaus teigimu, Lietuvoje nėra patvirtinta susirgimų Šmalenbergo virusu atvejų, tačiau  dalyje tiriamų galvijų kraujo mėginių nustatoma šio viruso antikūnių. Tokie tyrimų rezultatai parodo, kad gyvūnai turi susiformavusį imunitetą dėl kontaktų su viruso nešiotojais – mašalais, tačiau tai nereiškia, kad gyvūnai serga.

„Surasti sprendimą dėl skirtingo laboratorinių tyrimų rezultatų traktavimo visų pirma turi Europos Sąjungos ir Baltarusijos atsakingi pareigūnai. Lietuva savo ruožtu taip pat ieško būdų eksportui atnaujinti. Be to, ieškome ir naujų rinkų eksportui“, – sakė Jonas Milius.

Šmalenbergo liga  laikoma ūkine gyvulių liga, dėl kurios krenta gyvulių produktyvumas, padažnėja apsigimimų ar jauniklių abortų atvejai. Dėl jos ūkininkai gali patirti nuostolių, todėl VMVT prašo ūkininkus ir veterinarijos gydytojus nedelsiant informuoti apie galvijų, avių ar ožkų  jauniklių apsigimimus, siekiant nustatyti jų priežastis.

Remiantis mokslininkų išvadomis, Šmalenbergo ligą sukeliantis virusas žmogaus sveikatai nepavojingas. Nėra nustatyta atvejų, kad ūkininkai ar veterinarijos gydytojai, turėję artimus kontaktus su sergančiais gyvūnais, būtų užsikrėtę šiuo virusu. Nustatyta, kad Šmalenbergo virusas gan trumpą laiką cirkuliuoja užkrėsto gyvūno kraujyje, jis neplinta ir per gyvūninius produktus (mėsą, pieną) ar šalutinius gyvūninius produktus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių