Dėl euro nesutaria ir Lietuvos ekonomistai

Vyriausybė galutinai apsisprendė dėl euro įvedimo plano ir teigia sieksianti, kad 2015-aisiais Lietuva jį įsivestų. Finansų ekspertai nėra vieningos nuomonės, vieni teigia, kad Lietuvai reikia kuo greičiau euro, kiti siūlo neskubėti.

Finansų ministras žada, kad kainos įsivedus eurą nedidės, o to neužtikrinantys verslininkai būtų nubausti, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba.

Daugiau nei 50 procentų gyventojų, naujausiais apklausos duomenimis, 2015-aisiais dar nenori euro. Labiausiai baiminamasi  augsiančių kainų. Vyriausybė pasišovė to išvengti. Finansų ministras teigia, svarbiausia, kad  kainos būtų sąžiningai perskaičiuotos.

„Iki tų metų gruodžio 31 dienos visi prekybininkai prekiaus kainas nurodę litais, tačiau greta nurodys eurais. Po sausio 1 dienos atvirkščiai, jie prekiaus eurais arba priims litus ir duos grąžą tik eurais tam tikrą laiką, bet greta bus nurodytos kainos litais. Mes norime garantuoti, kad iki gruodžio  31 ir sausio 1 kainos ir litais ir eurais sutaptų“, – sako finansų ministras Rimantas Šadžius.

Ministras žada siekti, kad nesikeistų ir atlyginimai. Jei verslininkai vis dėlto sumanys gudrauti, tai geros praktikos susitarimas su verslu esą turėtų garantuoti galimybę sprendžiant konfliktus pasitelkti valstybės institucijas.

SEB banko ekonomistas Gitanas Nausėda mano, kad  2015-aisiais realu  turėti eurą. Pasak jo, Lietuva jau yra žengusi didelį žingsnį – susiejusi litą su euru.

„Jeigu bus tam tikri veiksmai, tai yra mūsų pasirengimas techniniu požiūriu, kaip mes eurą įsivesime, kaip atrodys kainos, kokie bus santykiai su verslo objektais, kokia bus jų kainodara“, – vardija ekonomistas G. Nausėda.

Laisvosios rinkos instituto ekspertė abejoja, ar Lietuva pasirengusi 2015-aisiais pradėti gyventi su euru. Ji taip pat įsitikinusi, kad šaliai nepavyks išvengti kainų šuolio.

„Dar viena kaina apie kurią nėra kalbama, tai kiek Lietuva turės prisidėt gelbėjant prasiskolinusias eurozonos šalis. Slovakai, estai turi prisidėti prie graikų gelbėjimo, nors gyvenimo standartai ir pensijos yra daug aukštesni Graikijoje  nei Slovakijoje. Taip gali atsitikti ir mums. Dabar esame daug saugesnėje padėtyje“, – teigia Laisvosios rinkos instituto ekspertė Kaetana Leontjeva.

Pasak ekspertės, Lietuva tvirtina euro įsivedimo planą, o Europa nėra patvirtinusi euro išsaugojimo plano. Ji siūlo palaukti ir pažiūrėti kaip kitos šalys elgsis su euru, ar nesitrauks iš euro zonos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentaras

komentaras portretas
euras ,musu lita lyginkim su latu,tai jeigu mes gaunam 1000 litu tai musu euru liks vos 290 euru,o latus pakeiskim 1000 i eurus?TAI KAZKOKIA NESAMONE.Mums sumazes o latais?taigi jiems apsimoka ,o mums?

Pirmam

Pirmam portretas
Skirtumas toks kad mes gauname 1000 lt algos o latviai gauna 200 latu. Finalas toks pats

D

D portretas
Manau Leontjeva teisi. O ministras tai jau nežinia kelintą kartą žada o pažadus kažin ar vykdys
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių