Dauguma lietuvių mano, kad kainos įvedus eurą pakilo

  • Teksto dydis:

Dauguma Lietuvos gyventojų apsiprato su naująja valiuta - euru, tačiau nuo vasario penktadaliu padaugėjo manančiųjų, kad prekių ir paslaugų kainos įvedus eurą šiek tiek ar labai pakilo.

Tyrimų bendrovės „Rait“ rugsėjį atliktos apklausos duomenimis, 95 proc. žmonių manė, kad padidėjo prekių kainos (vasarį taip galvojo 80 proc.). Net trys iš keturių vyriausių žmonių (65-74 m.) teigė, jog šios kainos pakilo smarkiai.

93 proc. apklaustųjų mano, kad išaugo paslaugų kainos (74 proc.). 65 proc. apklaustųjų teigė jau apsipratę su euru.

Pasak tyrimo, liepos mėnesį panaikintas reikalavimas prekybininkams nurodyti kainas ir litais atsispindi apklausos rezultatuose: eurais kainas vertina jau beveik trečdalis (27 proc.) gyventojų, dažniausiai – jaunuoliai. Litais skaičiuojančiųjų dalis nuo vasario sumažėjo dukart – nuo 26 proc. iki 12 proc.

Tačiau beveik pusė (45 proc.) respondentų nurodė kainas eurais vis dar verčiantys į litus ir tuomet įvertinantys prekės kainą . Kiek sumažėjo tiesiog perkančių reikalingas prekes ir kainų nevertinančių dalis (nuo 22 proc. iki 17 proc.).

Vyresni žmonės (65-74 metų) dažniau kainas vertina litais, mano, kad jos labai išaugo, jie mažiau pripratę naudotis euru. Jie taip pat dažniau pesimistiškai vertina euro poveikį Lietuvos ekonomikai. Jauniausi (15-24 metų) tyrimo dalyviai euro atžvilgiu nusiteikę pozityviau.

Tyrimą „Rait“ atliko tiesioginės apklausos būdu, apklausus 1012 šalies gyventojus.


Šiame straipsnyje: euraskainosgyventojų apklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ekspertas

Ekspertas portretas
Mielieji, nesijaudinkite, Gitanas Nausėda jums paaiškins, kad taip nėra.

Kaip

Kaip portretas
Žinoma kad visi supranta, kad pabrango ,o nedauguma....

koks nesamoningas straipsnio pavadinimas

koks nesamoningas straipsnio pavadinimas portretas
daugelis mano kad kainos pakilo. zinoma kad pakilo kas litais kainavo 1 lt dabar 1 euras.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių