Daugiau nei trečdalis Seimui rudenį teikiamų projektų – susiję su euru

  • Teksto dydis:

Vyriausybė Seimui svarstyti rudens sesiją teiks daugiau nei pustrečio šimto teisės aktų projektų, beveik šimtas jų - susiję su euro įvedimu.

Vyriausybė numato, kad visos su euro įvedimu susijusios įstatymų pataisos Seimui būtų pristatytos ne vėliau kaip iki šių metų spalio pabaigos. Pataisomis numatoma dabar teisės aktuose litais nurodytas sumas perskaičiuoti eurais.

Numatoma teikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtus projektus, kuriuos priėmus būtų atimta teisė gauti bedarbio pašalpą asmenims, pradėjusiems ir nebaigusiems bazinių karinių mokymų, taip pat siūloma nuo 2015-ųjų teisę skirstyti socialinę paramą nepasiturintiems suteikti visoms šalies savivaldybėms. Numatoma keisti ir socialinio būsto skyrimo tvarką, kad laukiantiems eilėse būtų suteikta alternatyva gauti valstybės paramą būsto išperkamajai arba paprastai nuomai.

Seimas turės apsispręsti ir dėl Žemės ūkio ministerijos siūlymo leisti atlyginti už miesto teritorijoje turėtą žemę lygiaverčiu miško plotu, taip pat dėl termino, per kurį turi būti išmokėtos piniginės kompensacijos už valstybės išperkamą žemę.

Aplinkos ministerijos parengtų ar dar rengiamų teisės aktų projektų sąraše - siūlymas atsisakyti poveikio aplinkai vertinimo žvalgant ir išgaunant skalūnines dujas (jei išgaunama iki 500 tūkst. kubinių metrų dujų) bei aiškiau reglamentuoti skalūnų žvalgybą ir gavybą. Be to, siūloma Seimui numatyti juridinių asmenų atsakomybę už aplinkos apsaugos ir gamtos išteklių naudojimo pažeidimus.

Susisiekimo ministerija Vyriausybės vardu siūlys Seimui nutarimu įtvirtinti ne didesnius nei 604,5 mln. litų valstybės įsipareigojimus viešos ir privačios partnerystės projektui rekonstruojant kelią Vilnius-Utena. Ministerija taip pat parengė įstatymų pataisų projektus, kuriais siekiama numatyti atsakomybę kai kuriems vairuotojams, viršijusiems nulio promilių leistino alkoholio ribą, bausti už netinkamą vaikų vežimą automobiliais ir autobusais, keturračių, mopedų vairuotojų pažeidimus ir kt.

Tarp Teisingumo ministerijos parengtų projektų - siūlymai siaurinti suėmimo asmenims taikymą, kai kuriais atvejais atsisakyti laisvės atėmimo bausmių, aiškiau reglamentuoti teisėjų valstybinių pensijų dydį. Vyriausybė teiks ir ministerijos parengtas įstatymo pataisas dėl nereikšminio asmens kodo įteisinimo, atsisakant jame duomenų apie asmens lytį ir amžių, taip pat pataisas, numatančias reglamentuoti sugyventinių turtines teises ir pareigas, bendrų vaikų teisinę apsaugą.

Vyriausybė siūlys Seimui koreguoti įstatymus, kad asmenims, pranešusiems apie korupcinę veiklą, būtų garantuojama apsauga nuo neigiamo poveikio.

Parlamentarai taip pat spręs, ar leisti būti kandidatais per Vietos savivaldos ir Europos parlamento rinkimus ir ne Lietuvos piliečiams.

Ūkio ministerijos parengtu projektu bus siūloma įteisinti draudimą dalyvauti viešuosiuose pirkimuose blogai ankstesnes sutartis vykdžiusiems ar mokesčių vengusiems tiekėjams, o netinkamai sutarties vykdymą prižiūrėjusiems asmenims leisti taikyti taikyti baudžiamąją atsakomybę.

Seimą pasieks ir Finansų ministerijos parengtos pataisos, kuriomis numatoma riboti atsiskaitymus grynaisiais pinigais, siekiant mažinti šešėlinę ekonomiką. Taip pat ketinama pristatyti projektą dėl tolygesnio Gyventojų pajamų mokesčio paskirstymo savivaldybėms.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) rudenį siūlys Seimui apsispręsti dėl balų sistemos už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, dėl pareigūnų išėjimo į pensiją pavėlinimo penkeriais metais (ištarnauti reikėtų nebe 20, o 25 metus). Dar vienas ministerijos parengtas siūlymas - griežtinti atsakomybę už melagingus pranešimus apie gresiančias nelaimes ir pavojus, melagingą specialiųjų tarnybų iškvietimą.

Vyriausybė teiks ir VRM parengtą Kibernetinio saugumo įstatymo projektą, siūlys atsisakyti leidimų sportiniams lankams bei strėlėms, įteisinti gyventojų perspėjimą apie pavojų ir nelaimes trumposiomis žinutėmis. Įvedant eurą, bus teikiamas ir įstatymo projektas dėl griežtesnių reikalavimų inkasatoriams, gabenantiems grynuosius iš vienos euro zonos valstybės į kitą.

Vyriausybė taip pat siūlys Seimui įtvirtinti, kad dabar savivaldybių vykdomą antrinės asmens sveikatos priežiūros organizavimą koordinuotų Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), kad ji organizuotų ir tretinę sveikatos priežiūrą - tai leistų ministerijai perimti kai kurių savivaldybės valdomų įstaigų kontrolę.

SAM parengti projektai, dėl kurių turės apsispręsti parlamentas, taip pat numato drausti gydymo įstaigoms reikalauti papildomo mokesčio už valstybės garantuojamas nemokamas paslaugas, visiems 85-erių ir vyresniems gyventojams 100 proc.kompensuoti visą vaistų bazinę kainą.

Krašto apsaugos ministerijos parengtos Žvalgybos įstatymo pataisos, jei pritars Seimas, leistų žvalgybos institucijoms naudoti biudžeto lėšas žvalgybai ir kontržvalgybai, teisėtai rinkti informaciją apie fizinių ar juridinių asmenų finansus.

KAM parengtuose projektuose taip pat numatoma įteisinti galimybę apmokėti sužeistų karių gydymą užsienyje ir jų artimųjų keliones iš KAM lėšų, įteisinti karinių orlaivių skrydžius, kurių tikslas - skraidinti valstybės vadovus ar gabenti donorų organus. Taip pat norima atsisakyti poligrafo naudojimą sunkinančių reikalavimų, įtvirtinti draudimą neteisėtai dėvėti kario uniformos detales ir skiriamuosius ženklus, nustatyti karių savanorių ir kitų aktyviojo rezervo karių vertinimo pagrindus, pakeisti butpinigių kariams mokėjimo tvarką bei sąlygas ir kt.

Ketinama teikti ir Kultūros ministerijos parengtą Tautinių mažumų įstatymo projektą, reglamentuojantį tautinių mažumų teises ir laisves, Energetikos ministerijos projektus dėl gamtinių dujų tiekimo veiklos licencijavimo, Ignalinos atominės elektrinės pertvarkymo iš valstybės įmonės į akcinę bendrovę.

Iš viso Vyriausybė numato Seimui rudens sesiją teikti apie 270 teisės aktų projektų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrai...

tikrai... portretas
Euro nebus....... nes ES ......kaput bankrotas...

Palikite

Palikite portretas
mūsų tautinį LITĄ......

aisku

aisku portretas
kam reikalingas mirstantis euras tam ir reikalingi istatymai jo givybei palaikyt
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių