Daugiau nei dešimtadalis lietuvių ketina vykti dirbti į kitas šalis

Tyrimas atskleidė, kad 13 proc. Lietuvos gyventojų, turi ketinimų patys išvykti į užsienį dirbti arba ieškoti darbo per artimiausius 12 mėnesių. Tai parodė RAIT atlikta apklausa.

Dauguma (84 proc.) lietuvių teigė neketinantys išvykti. Beveik dešimtadalis (9 proc.) apklaustųjų teigė, kad jų šeimos nariai per artimiausius 12 mėnesių ketina vykti į dirbti arba ieškoti darbo į kitas šalis.

Tarp ketinančių išvykti dirbti arba ieškoti darbo kitose šalyse yra daugiau vyrų 25-34 metų amžiaus. Taip pat žmonių turinčių aukštąjį išsimokslinimą, kurių pajamos aukštesnės nei vidutinės (1101 Lt vienam šeimos nariui). Taip pat daugiau ketina išvykti bedarbiai, darbininkai, specialistai bei vadovai, įmonių savininkai.

Tyrimas parodė, kad daugiausiai ketinama išvykti į Angliją (31 proc.) ir Norvegiją (28 proc.). Vokietijoje ieškotis darbo ketina 11 proc., Airijoje – 9 proc. Lietuvos gyventojų. Likę pasirinktų įvairias kitas šalis.

„Šių metų apklausos duomenis lyginome su 2005 ir 2010 metų duomenimis. 2005 metais taip pat buvo 13 proc. gyventojų ketinusių ieškotis darbo svetur. 2010 metais tokių žmonių buvo daugiau – 15 proc. Šiek tiek skiriasi šalys, kurias rinktųsi šiuo metu ir kurias rinkosi prieš septynerius ir dvejus metus. Ženkliai mažėja ketinančių darbo ieškotis Airijoje. 2005 metais norinčių vykti į Airiją buvo 19 proc., 2010 metais – 11 proc., o šiais metais tik 9 proc. Pastebėjome, kad daugėja norinčiųjų išvykti dirbti į Norvegiją. 2005 metais Norvegiją rinkosi 7 proc. ieškančiųjų darbo užsienyje, šiais metais keturis kartus daugiau (28 proc.). Matome, kad per septynerius metus situacija nelabai pasikeitė", - sakė RAIT valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė.

Pastebėtina, kad darbo užsienyje ketina ieškoti žmonės, turintys aukštąjį išsilavinimą.

„Tačiau pastebėjome, kad šiais metais, palyginti su ankstesniais, darbo svetur ketina ieškoti žmonės su aukštomis pajamomis, aukštuoju išsilavinimu, užimantys aukštesnes pareigas. Tuo tarpu 2010 metais, daugiau ketinimų darbo ieškotis užsienyje buvo tarp jaunimo (15-24 m.), studentų, žmonių gaunančių žemesnes pajamas (600 Lt vienam šeimos nariui) bei viduriniu išsimokslinimu. Tai rodo, kad situacija šalyje negerėja bei paliečia ir kitus socialinius sluoksnius“ – duomenis komentuoja I.Nausėdienė.

Šiais metais mažiau žmonių nei 2010 m. ir 2005 m. teigė, kad jų šeimos nariai ketina išvykti dirbti ar ieškoti darbo užsienyje (atitinkamai 9 proc., 11 proc. ir 15 proc.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

KALTI

KALTI portretas
SEIMASIKNATRYNIAI -MARIONETES JANKIU,YPAC SUDKONSERVIAI-LDDPISTAI-LIBERASTAI, ... TAI YRA MASINE EVAKUACIJA NUO NEDARBO ( DARBU NESKAITAU TO,UZ KURI MOKA 800 LT. ISMALDA),KORUPCIJOS SUNVALDININKIU TARPE,TEISMU SAVIVALES IR JU NEBAUDZIAMUMO,ISPARDUOTOS,ISNIEKINTOS LIETUVOS EVAKUACIJA...

Ačiū

Ačiū portretas
"Ačiū" konservatoriams :)

runkeliui

runkeliui portretas
padekok sau kad eile metu renki i seima vagis brazauskinius, tad vieninteliia cia kalti rinkejai panasus i tave
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių