Daržovių šiemet Lietuvoje sodinta mažiau

Šįmet daržovių derlius Lietuvoje neblogas, tačiau jų ūkininkai, ypač smulkieji, sodino mažiau. Pavyzdžiui, kopūstų ir burokėlių pasėliai, palyginti su pernai, mažesni penktadaliu. Tačiau prognozuojama, kad daržovių savo rinkai užteks.

Kauno stoties turguje savo užaugintomis daržovėmis prekiaujantys ūkininkai sako, kad nors dalis pirkėjų šiomis dienomis ilsisi pajūryje, prekyba vyksta neblogai.

Vienos paklausiausių – bulvės, kurių kilogramas kainuoja nuo 50 centų iki 1,20 Lt.

„Iki 80 centų tikrai turėtų kristi kaina. Galbūt jau kitoj savaitėj“, – sako bulvių pardavėjas Saulius Jurevičius.

Anot pardavėjų, daržovių jie nebrangina, nes nebus kas perka, tad kainos panašios kaip ir praėjusią liepą: agurkų kilogramas kainuoja iki 2 Lt, pomidorų, morkų bei cukinijų svyruoja apie 3 Lt, brangiausi česnakai – jų kilogramas atsieina 12 Lt.

„Šįmet jos kiek aukštesnės, vien dėl to, kad vasaros pradžia buvo labai prasta, daržovės neaugo. Dabar orai pagerėjo ir kainos iš karto nukrito – tai natūralu ir kiekvienais metais būna tas pats“, – teigia ūkininkas Marijus Ugianskis.

„Čia lietus viską sugadino, o dabar karštis, aš pati irgi auginu daržoves – va, svogūnai augo gražūs, o dabar visą lysvę užtraukė miltligė, į prekybą nebetinkami“, – pasakoja ūkininkė Violeta Šilkūnienė.

Daržovių augintojų asociacijos duomenimis, derlius šįmet geras, tačiau pasėliai, ypač smulkesnių augintojų, mažesni nei pernai: bulvių – maždaug dešimtadaliu, kopūstų ir burokėlių – penktadaliu. Mažiau šįmet auginama ir morkų bei svogūnų.

„Augintojai vis dėlto renkasi, kaip mes sakom, lengvesnes kultūras – tai ir cukriniai runkeliai, grūdinės kultūros, su kuriom mažiau rūpesčio. Nes jeigu tiktai padidini nepamatuotai pasėlius, neturi pakankamai saugyklų, neturi pardavimų rinkos, tai galutinis rezultatas – didelis nuostolis“, – tvirtina Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė.

Skaičiuojama, kad lietuviškų daržovių savo rinkai turėtų užtekti, tačiau kiek ir kokiomis kainomis augintojams seksis jas išvežti į užsienį, kol kas sunku pasakyti. Esą dėl prastų orų daržovių kai kuriose Europos šalyse ir dalyje Rusijos šįmet bus mažiau, tačiau mūsų eksportas ir kainos priklausys nuo derliaus Lenkijoje.


Šiame straipsnyje: daržovėsderliussodai

NAUJAUSI KOMENTARAI

vejas

vejas portretas
Del to, kad ukininkams nesudarytos darbo salygos. Labai laukiu rinkimu su viltimi, kad pasikeis situacija. Balsuosiu uz partija, kurios nariai turi kompetencijos isspresti Lietuvos problemas. Balsuosiu uz partija TVARKA IR TEISINGUMAS.

Prieš vėją

Prieš vėją portretas
Aš užsiauginau daugiau o sąlygos sudarytos puikios.

Vėjau

Vėjau portretas
Geriau balsuok už daržovių partiją.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių