Darbo sutarties sudarymas: ką reikia žinoti?

  • Teksto dydis:

Darbo sutartys kartais sudaromos kur kas anksčiau nei pradedama dirbti. Tačiau per šį laikotarpį padėtis gali ir pasikeisti, pavyzdžiui, būsimas darbuotojas apsigalvoti. Kas tuomet gresia, laidoje „Labas rytas, Lietuva“ pasakojo Vilniaus universiteto teisės fakulteto lektorė, advokatė dr. Vida Petrylaitė.

„Darbo sutartis įsigalioja ne anksčiau kaip kitą dieną po jos pasirašymo, nes darbdavys turi pranešti „Sodrai“. (...)  Būna, kad sutarties įsigaliojimo data būna nukeliama – pavyzdžiui, pradedama dirbti už dviejų savaičių ar mėnesio. (...) Tačiau gali būti, kad kažkuri iš šalių apsigalvos. Kadangi sutartis yra neįsigaliojusi, mes jos nenutraukinėjame. Būsimam darbuotojui reikia pranešti ne vėliau kaip prieš tris darbo dienas prieš darbo pradžią. Jei nepranešama, darbdavys gali reikalauti atlyginti žalą“, – teigia dr. V. Petrylaitė.

Jei apsigalvoja darbdavys, tuomet darbuotojui priklauso vieno darbo užmokesčio kompensacija. Anot pašnekovės, tam, kad nekiltų konfliktų ne tik šiuo klausimu, bet ir sudarant darbo sutartis, abi šalys turėtų elgtis protingai, sąžiningai ir atsakingai.

„Didelė dalis darbdavių naudoja standartinę formą, tačiau dalis sudaryta ir kitaip – pavyzdžiui, trimis kalbomis. Įtraukiama papildomų sąlygų. Kuo darbo sutartis ilgesnė, kuo daugiau sąlygų, tuo labiau darbuotojas turėtų į ją įsigilinti. Darbdaviai, kurie elgiasi garbingai, iškart nusiunčia darbuotojui“, – pasakoja advokatė.

Daugiau – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių