Darbo kodeksu nepatenkintos profsąjungos mitinguos prie Seimo

  • Teksto dydis:

Profesinės sąjungos nesutinka su kai kuriais naujojo socialinio modelio pasiūlymais, todėl ketvirtadienį ketina mitinguoti prie Seimo. Mitingo dalyviai bus kviečiami „balsuoti“ už ar prieš Seimo tuo metu svarstomus Darbo kodekso pakeitimus.

„Mes rengiame interaktyvią akciją prie Seimo. Tai bus protesto mitingas, kuris parodys, su kuo mes nesutinkame naujame socialinio modelio pakete“, - antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Anot jo, profesinės sąjungos nepritaria siūlymui didinti privalomą darbo stažą pensijai gauti ir sudaryti neapibrėžtas darbo sutartis. Be to, jas neramina neaiškumas dėl išeitinių išmokų bei siūlymas kurti priverstines darbo tarybas.

„Akcija bus interaktyvi. Ekrane bus rodoma Seimo posėdžio transliacija, jei bus svarstomas Darbo kodeksas. Dalyviai turės žalias ir raudonas korteles. Seimo nariams balsuojant, mes prašysime akcijos dalyvių balsuoti ir žiūrėsime, ar Seimo narių nuomonė sutampa su žmonių nuomone. Akcijos tikslas - sudėti paskutinius taškus tame įstatymų pakete“, - tvirtino A.Černiauskas.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė kalbėjo, kad mitingo tikslas - paskatinti Seimo narius balsuoti atsakingai.

„Mes stebėsime, kaip Seimo nariai balsuos, kad jie balsuotų atsakingai, nes tai palies visų dirbančiųjų sąlygas, darbo valandas ir jų galimybes būti su šeimomis. Šiandien didelį nerimą kelią darbo sutarčių rūšys ir galimybės priimti per laikinojo įdarbinimo įmones“, - teigė K.Krupavičienė.

A.Černiausko teigimu, Nepriklausomybės aikštėje tikimasi sulaukti apie 2 tūkst. žmonių - tokiam žmonių skaičiui yra gautas leidimas.

Ketvirtadienį Seimas pradeda naujojo Darbo kodekso priėmimo procedūrą. Tikimasi, kad socialinis modelis, numatantis „Sodros“ reformą ir darbo santykių liberalizavimą, bus priimtas iki vasaros ir įsigalios nuo 2017 metų.       



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Kodėl dabar prancūzai vis dar po senovei gimdo vaikus, o kiti europiečiai ir amerikiečiai - jau nepakankamai? Prancūzų jaunimas, profsąjungos ir kiti dirbantieji intensyviau kovoja už savo teises. Prancūzai garsūs streikais, demonstracijomis ir protestų sėdėjimu aikštėse. Kas įdomiausia, kad Prancūzijos valdžia naudoja šiuos protestus, kaip pretekstą atsisakyti lengvesnių darbuotojų samdymo ir atleidimo iš darbo sąlygų bei kitų pasaulinio verslo elitui brangių reformų. Valdantieji visose kitose turtingesnėse šalyse neišsilaiko ir bent jau palengvina atleidimo iš darbo taisykles. Moterys dėl didesnių šansų būti išmestomis iš darbo tose reformuotose šalyse neabejotinai turi sumažėjusį pasitikėjimą ateitimi ir tikrai linkusios mažiau (aptariama čia) gimdyti. Po paskutinės krizės, nei JAV, nei turtingose Europos šalyse, išskyrus Prancūziją, gimstamumo padidėjimo nesulaukta. O Prancūzijoje gimstamumo sumažėjimo nebuvo netgi paskutinės krizės metu. (mokslas-studijos-ekonomika)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių