Iš Darbo kodekso siūlo išbraukti nenustatytos apimties darbo sutartis

  • Teksto dydis:

Parlamentinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas siūlo iš naujojo Darbo kodekso, kuris įsigalios nuo sausio, išbraukti nenustatytos apimties darbo sutartis.  Atsisakyti šių sutarčių rūšies siūlė Darbo kodeksą vetavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, to siekia ir profesinės sąjungos.

Tokį sprendimą bendru sutarimu komitetas priėmė trečiadienį, svarstydamas pataisą, kuria buvo siūloma nenustatytos apimties darbo sutartis darbdaviams ateityje leisti sudaryti tik su apdraustaisiais valstybiniu socialiniu draudimu asmenimis.

„Nuraminkime valstiečius ir išbraukim tą punktą“, - siūlė socialdemokratas Algirdas Sysas.

Parlamentaro teigimu, naujajame kodekse numatytos penkios naujos darbo sutarčių rūšys, todėl reikia stebėti, kaip ir jos bus pasirašomos ir kiek jų bus.

„Pradėkime gyventi su tomis naujomis, žiūrėkime, ką darome su terminuotomis sutartimis, kurios nesuteikia žmogui garantijų“, - BNS teigė A.Sysas.

„Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Ježy Miskis komiteto nariams pareiškė, kad „Sodra“ tokioms sutartis neprieštarauja, nes jų nebus.

„Tai nieko nepakeis. Tokių sutarčių nebus, tiesiog bus eilinės neterminuotos darbo sutartys ir parašys, kad dirbat viena ar dvi valandas, nes niekas nedraudžia to parašyti. Darbdaviui nereikia įrodinėti, kodėl jo darbuotojas dirba mažiau“, - komiteto nariams aiškino „Sodros“specialistas, kurio teigimu, tokios sutartys iš esmės galioja ir dabar.

„De fakto tokios nenustatytos apimties sutartys yra. Jos egzistuoja taip, kad  žmonės sudaro paprastą neterminuotą darbo sutartį ir dirba tiek, kiek realiai jiems pavedama dirbti“, - tvirtino „Sodros“ atstovas.

Pasak jo, dabar Lietuvoje su tokiomis sutartimis dirba tūkstančiai žmonių.

„Mūsų duomenų bazėje, neseniai žiūrėjau, buvo 3000 asmenų, kurie uždirbdavo pagal neterminuotas sutartis iki 10 eurų. Ir mes neturime absoliučiai jokių svertų pasakyti, kad jie per mažai dirba ar mažai uždirba“, - sakė J.Miskis.

Jo teigimu, šalyje dar yra apie 5000 žmonių, kurie dirbdami pagal neterminuotas darbo sutartis iš viso nieko neuždirba. 

J.Miskis taip pat atkreipė dėmesį į privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų surinkimą iš darbuotojų, kurie dirbtų  pagal nenustatytos apimties darbo sutartis.

„Jeigu žmogus dirba pagal darbo sutartį ir uždirba 1 eurą, teisę į ligos ir motinystės pašalpas turi nuo mažiausios ribos, nepaisant to, kad jis gaus 1 euro atlyginimą, jis gaus normalią išmoką. Problema ir su PSD. Žmogus, dirbantis pagal darbo sutartį, laikomas pagal faktą apdraustas sveikatos draudimu, nepriklausomai, kokio dydžio įmoka mokama. Ji turi būti 9 proc. uždarbio. Jeigu jis nulis, tai ir įmoka nulis. Bet jis vistiek apdraustas yra“, - kalbėjo J.Miskis.

Pasak jo, „Sodra“ pritartų, jeigu pagal nenustatytos apimties sutartis dirbančių žmonių PSD įmokos būtų skaičiuojamos nuo minimalios algos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių