„Darbiečiai“ nenori leisti svarstyti mokesčių pakeitimų

  • Teksto dydis:

Valdančiajai daugumai priklausančios Darbo partijos (leiboristų) atstovai siūlo neleisti Seimui svarstyti iš Vyriausybės atėjusių pataisų, susijusių su mokesčiais, jeigu jų nebus įvertinusi ir savo išvadą pateikusi Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo taryba. Opozicija tokią idėją kritikuoja.

Parlamentarai "darbiečiai" Artūras Paulauskas ir Vytautas Gapšys Seime užregistruotomis Vyriausybės įstatymo pataisomis siūloma nuo 2014 metų nustatyti, kad mokesčių įstatymų projektai ar pakeitimai, o taip pat Vyriausybės išvados dėl šių projektų būtų teikiama Seimui tik su privalomu Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos įvertinimu dėl poveikio verslui, dirbančiajam ir valstybės biudžetui.

Tokių pakeitimų vienas autorių V.Gapšys BNS teigė, kad pataisos paskatins įstatymų leidėjus atsižvelgti į smulkiojo ir vidutinio verslo interesus.

Pasak jo, šis ribojimas negaliotų tik tiems projektas, kuriuos teiktų Seimo nariai ir dėl kurių nebūtų prašoma Vyriausybės išvados.

"Tada tos pataisos taip ir "praslys", - BNS teigė V.Gapšys.

Pataisų iniciatorius taip pat sakė, kad neigiama Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos išvada "nestabdys projekto svarstymo Seime".

"Darbiečių" vadovas mano, kad Vyriausybė pati turi nustatyti terminą, per kurį Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo taryba turės pateikti išvadą - nesvarbu, teigiamą ar neigiamą.

Seimo Ekonomikos komiteto narys konservatorius Jurgis Razma pirmadienį BNS teigė, kad Darbo partijos pataisa nėra bloga, bet netinkama ir viliasi, kad Seimo teisininkai siūlomus pakeitimus sukritikuos.

"Gal pati mintis nebloga, kad gerai yra derinti projektu su verslu ir žinoti jo poziciją ir argumentus, bet ir Vyriausybė negali būti varžoma priklausomybėmis nuo privačių verslo struktūrų", - teigė J.Razma. 

Jis neatmeta galimybės, kad Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo taryba gali "užtrukti" svarstydama projektus ir vilkinti jų priėmimą.

"Gali ilgai svarstyti, ir Vyriausybė negalės pateikti Seimui išvados", - sakė parlamentaras.

V.Gapšys tokių grėsmių neįžvelgia: "Su Trišale taryba irgi derinami kai kurie projektai ir, jeigu taryba jiems nepritaria, jie net nesvarstomi".

Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo taryba yra visuomeninė patariamoji institucija, sudaryta iš asociacijų, kurių nariai yra verslo subjektai, atstovų. Tarybos sudėtį ir nuostatus tvirtina Vyriausybė, remdamasi asociacijų teikimu. Tarybai šiuo metu vadovauja Aldona Dalia Matukienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių