Darbdavių signalas jaunimui: išbandykite save ir be diplomo

  • Teksto dydis:

Kasmet Lietuvos mokyklas baigia tūkstančiai abiturientų. Dalis jų iškart ima minti universitetų slenksčius, kiti gyvenimo tikslų ir prasmės ieško darbe ar kelionėse. Lietuvos darbdaviai kviečia jaunimą net ir neturint diplomo nebijoti išbandyti savo jėgas bankininkystėje, viešbučių ar mažmeninės prekybos sektoriuje. Dalis Vakarų kapitalo įmonių neslepia: vadovų karjera jose gali prasidėti nuo žemiausio laiptelio.

Lietuvoje daugėja įmonių, kurios į savo gretas priima vis daugiau jaunų žmonių. Dalis jų dirbti pradeda vos palikę mokyklos suolą ir savo tikrąjį pašaukimą randa tik paragavę nekvalifikuotų darbuotojų duonos.

Bilietas į karjerą – energija

Viešbučių tinklo „Radisson Blu“ personalo vadovė Ilona Orintienė sako, kad tinkle Lietuvoje apie 20 proc. visų darbuotojų yra jauni žmonės iki 30 metų. „Radisson Blu“ viešbučiuose darbą randa net gimnazijų moksleiviai: viskas ko reikia, tai noras dirbti, smalsumas ir troškimas bendrauti su žmonėmis.

„Mūsų verslo sritis – viešbučiai, žmonių aptarnavimas – tinkama vieta jauniems žmonėms. Mokyklas baigę jaunuoliai, paprastai, moka užsienio kalbas, tai mums – svarbu, o visų kitų darbo subtilybių mes išmokome“, – sako I. Orintienė.

Pasak jos, ieškodami darbuotojų labiausiai dėmesį kreipia į tai, kiek žmogus turi energijos ir entuziazmo dirbti, noro bendrauti su klientais.

„Galima norėti bendrauti su žmonėmis, bet neturėti energijos, o jos mūsų darbe labai reikia, todėl į tai kreipiame nemažai dėmesio. Reikia vidinio noro, degančių akių. Priimdami į darbą žiūrime, kaip jauni žmonės elgiasi, bendrauja, kiek dėmesio skiria mažoms, bet svarbioms aprangos, elgesio detalėms“, – pasakoja „Radisson Blu“ personalo vadovė.

„Radisson Blu“ tinklas vienija 450 viešbučių visame pasaulyje, jo darbuotojams sudaromos galimybės dirbti kitame mieste, šalyje.

Pasak jos, sunkiausia jų darbe yra ne apmokyti jaunus žmones, bet juos rasti. Tradiciniais būdais prisivilioti jaunų žmonių dirbti viešbutyje darosi sunku, todėl „Radisson Blu“ atstovai šiais metais jų dairysis ir „Litexpo“ parodoje „Studijos 2017“.

Jaunimo svajonės – tarp banko ir parduotuvės

„Swedbank“ Karjeros centro vadovė Agnė Jonaitytė-Karalienė sako, kad į jų duris beldžiasi gana daug jaunų žmonių.

„Priimame praktikantus ir stažuotojus, norime jauniems žmonėms suteikti galimybę išmėginti savo jėgas didelėje įmonėje. Kviečiame stažuotis jaunuolius, neturinčius patirties, vėliau dalis jų lieka dirbti“, – sako A. Jonaitytė-Karalienė.

„Swedbanke“ dirba apie 25 proc. jaunų žmonių. Banko atliktas darbdavio įvaizdžio tyrimas parodė, kad jauni žmonės nori dirbti šiame banke, laiko jį puikia vieta siekti karjeros.

Pasak „Swedbank“ Karjeros centro vadovės, priimdami dirbti jaunus žmonės personalo atrankos specialistai vertina, ar žmogus yra komunikabilus ir savarankiškas, taip pat norima, kad jaunuoliai būtų lankstūs, atkaklūs ir gebėtų dirbti dideliame kolektyve.

Prekybos tinklas „Lidl“, vos įsikūręs mūsų šalyje, sulaukė būrio norinčiųjų dirbti. Pasak „Lidl Lietuvos“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos projektų vadovės Valerijos Lebedevos, siekiama pritraukti talentingus ir motyvuotus darbuotojus.

„Sulaukiame didelio jaunų žmonių susidomėjimo. Įvairi ir dinamiška „Lidl“ veiklos specifika lemia, kad prie mūsų kolektyvo gali prisijungti įvairios kvalifikacijos motyvuoti asmenys: patyrę prekybos profesionalai, profesinį kelią pradedantys absolventai, aukštos kvalifikacijos įvairių prekybos sričių specialistai ar pagrindinį išsilavinimą įgiję žmonės“, – vardija V. Lebedeva.

Anot jos, „Lidl“ Lietuvoje nesunkiai rado darbuotojų. Bendrovės vardas ir vakarietiška verslo kultūra skatino jaunus ir vyresnius žmonės ieškoti darbo šioje įmonėje.

„Norint siekti karjeros „Lidl“ galima pradėti ir nuo darbo parduotuvėje. Šis, beje, įtrauktas ir į daugelio būsimųjų vadovų įvadinių mokymų programą“, – atskleidžia V. Lebedeva.

Diplomas nebūtinas, bet kvalifikacija – reikalinga

Lietuvos darbo biržos duomenimis, 2017 m. sausio 1 d. darbo ieškančių jaunuolių iki 29 m. mūsų šalyje buvo daugiau nei 24 tūkst. Šiandien jaunimas sudaro apie 16 proc. visų bedarbių, daugiau nei pusė jų – turintys vidurinį išsilavinimą.

Jauniems žmonėms, kurie neturi išsilavinimo ir profesinės kvalifikacijos, įsidarbinti yra gerokai sunkiau, o ir įsidarbinus išsilaikyti darbo rinkoje nelengva. Daugiau kaip pusė – visų darbo pasiūlymų 2016 m. buvo skirti kvalifikuotiems ir tik 20 proc. – nekvalifikuotiems bedarbiams.

Darbo rinkoje šiuo metu itin reikalingi pardavimo specialistai, gydytojai, paštininkai, slaugytojai ir ikimokyklinio ugdymo mokytojai. Pasak specialistų, nebūtina baigti universitetą, kad turėtum darbą. Geri savo srities žinovai gali neturėti aukštojo mokslo diplomo, bet profesinė kvalifikacija būtina, jei norisi gauti geresnį darbo pasiūlymą.

Tarptautinė mokymosi, žinių ir karjeros planavimo paroda „Studijos 2017“ vyks vasario 2-4 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. #Laisvėrinktis



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių