Darbas be atlygio Lietuvoje dar nėra labai populiarus

Pagal Europos Sąjungos atliktus tyrimus, 23 proc. ES piliečių užsiima savanoriškomis veiklomis. Nors Lietuvoje savanorystė žengia pirmuosius žingsnius, per pastaruosius metus savanoriškose veiklose dalyvavo 21 proc. respondentų. Tai parodė profesinės savanorystės iniciatyvos „Kam to reikia?!“ užsakyta apklausa.

„Daugelyje Europos šalių savanorystė turi gilias tradicijas. Ši veikla aktyviai skatinama bei dažnai vertinama kaip darbo patirtis. Aukščiausias savanorystės lygis yra Austrijoje, Olandijoje, Slovėnijoje bei Didžiojoje Britanijoje. Lietuvoje situacija taip pat gerėja. Vis daugiau žmonių įsitraukia į savanoriškas veiklas, matydami tai kaip galimybę užsiimti įdomia laisvalaikio veikla ir įgyti vertingos darbo patirties“, – teigė iniciatyvos „Kam to reikia?!“ direktorė Ieva Dirvonskaitė.

Apklausos dalyviai dažniausiai savanoriška veikla užsiima kultūros, projektų organizavimo ir valdymo bei konsultacijų ar mokymų pagal savo profesinę veiklą srityse. Pagrindiniai respondentų nurodyti motyvai – noras susipažinti ir bendrauti su naujais žmonėmis, turiningai praleisti laisvalaikį ir galimybė prisidėti prie pokyčių visuomenėje.

Paklausus respondentų, ar teko dalyvauti profesinės savanorystės veiklose, kas penktas sakė jau turėjęs tokios patirties. Tačiau beveik pusė atsakė neigiamai, o trečdalis apklaustųjų nebuvo apie tai girdėję.

Apklausa taip pat parodė, kad įmonės dalyvavimas savanoriškose veiklose yra svarbus ir patiems darbuotojams. Beveik trečdalis apklaustųjų tokias kompanijas nurodė kaip socialiai atsakingas. Kiti respondentai teigė, kad tai skatina darbuotojų veiklumą (24 proc.) ir motyvaciją (17 proc.). Tačiau daugiau nei 80 proc. iš 163 respondentų atsakė, kad jų įmonės tokiose veiklose nedalyvauja ir neskatina įsitraukti į profesinę ar kitą savanorystę.

Pasak I. Dirvonskaitės, dalyvavimas profesinės savanorystės veiklose yra abipusiai naudingas tiek darbuotojams, tiek įmonei.

„Darbuotojai turi galimybę ugdyti profesines kompetencijas, o įmonė – didinti darbuotojų lojalumą ir įsitraukimą. Tuo pačiu profesinė savanorystė gali tapti priemone, mažinančia kompetentingų specialistų trūkumą darbo rinkoje“, – sakė ji.


Šiame straipsnyje: savanoriaiSavanorystėdarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

sav

sav portretas
Atlyginimai daugeliui tokie, kad tas darbas ir gaunasi kaip savanoryste darbdaviui. Savanoriauti gali, kai kiseneje vejai nesvilpauja ir pilvas neurzgia ir batai neprakure.

mo

mo portretas
As manau, kad labai daug dirba zmoniu be atlygio.

hmm

hmm portretas
O toje savanorysteje pamaitina? Jeigu taip tai sulauksite daug norinciu dalyvauti.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių