Dar viena galimybė užsidirbti – viešieji darbai

LRT TELEVIZIJOS laidoje „Misija: Vilnija“ žurnalistė Akvilė Naginionytė pristato pasakojimą apie viešuosius darbus Jašiūnų miestelyje.

„Darbą gavau per darbo biržą, vaikai juk negali būti be duonos“, – sako minimalų mėnesio atlyginimą užsidirbantis viešuosius darbus atliekantis šio miestelio gyventojas.

Pasakojimas pradedamas Jašiūnų dvaro parke. Kad šis parkas ir jo aplinka būtų tvarkinga – ją reikia prižiūrėti. Tai daro patys Jašiūnų gyventojai. Tiesa, dirbdami viešuosius darbus. Darbuotojų sąlygos labai skirtingos. Vieni iš viešųjų darbų užsidirba mėnesinį minimalų atlyginimą, kiti atlieka visuomenei naudingus darbus, nes gauna socialinę pašalpą. Violeta – viena iš tokių. Ji kas mėnesį gauna 102 eurų pašalpą, tad kasdien po 4 valandas dirba Jašiūnų teritorijoje. Violeta dirba tol, kol mokama socialinė išmoka.

„Šiukšles nešiojame į maišus sudedame, sutvarkome šakas – viską darome. Mums ne gėda, mes už tai gauname pašalpą, – sako moteris ir priduria nesuprantanti, kodėl kitiems atlikti darbą gėda. – Kiti nori gauti pinigus, bet nenori dirbti.“

Dalis dirbančiųjų viešuosius darbus gauna už tai minimalią mėnesinę algą ir dirba aštuonias valandas per dieną. Štai vyriškis Janas, auginantis dvi mažametes dukras, negali važiuoti dirbti toliau į kitus miestus. Vienintelis būdas užsidirbti jam, kol neranda nuolatinio darbo Jašiūnuose, – būtent toks darbas. Vyrui kol kas numatyti du darbo mėnesiai, bet jis norėtų pasilikti, kiek galima ilgiau.

Anot Jašiūnų seniūnijos atstovų, darbų – visada daug. Tai – ir parko tvarkymas, šaligatvių valymas, barstymas, sniego valymas žiemą, lapų grėbimas, kapų tvarkymas. Juos gali atlikti žmonės, ieškantys nuolatinio darbo, moksleiviai, tie, kurie gauna socialines išmokas ir asmenys, negalintys susimokėti už nusižengimus.

Daugiau apie viešuosius darbus – laidos įraše.


Šiame straipsnyje: Viešieji darbaipašalpos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o tai kodel seimo elitines prostitutes islaikytiniai ,teisesmaukos - kysininkai ,variugios ir aferiugos, verslianykai bandiugos neina dirbt tu viesuju darbu ir saziningai uzsidirbt pinigus , o visi susede laukia kol darbo zmogus baigs darba ,kad is jo galetu atimt ta ka jis uzdirbo ir pasidalint tarp saves..???? eikit sukos islaikytiniai ir dirbkit

kur pensija

kur pensija portretas
durnė iš kurios tyčiojas lietuvos prezidentė ir seimo nariai . O jei ji nesupranta kodėl ji durnė - tai ji tikra durnė .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių