Dalykai, kuriuos geriau žinoti, jei ketinate įsigyti būstą

Pirkdami būstą, žmonės dažniausiai vertina jo kainą ir vietą, tačiau yra ir kitų aspektų, į kuriuos derėtų atkreipti dėmesį, – kai kurie jų gali netgi padėti sumažinti būsto kainą.

Taip LRT.lt sako nekilnojamojo turto (NT) specialistai Marius Čiulada ir Antanas Kudarauskas. Tiesa, kaip pažymi pastarasis, šiuo metu NT rinka išgyvena stiprų pakilimą, todėl pirkėjo derybinės galios yra labai sumenkusios.

NT bendrovės „Ober-Haus“ Vilniaus Senamiesčio biuro vadovas M. Čiulada teigia, kad NT yra brangus ir ilgalaikis pirkinys, todėl, atrodytų, prieš jį įsigyjant viskas turėtų būti labai gerai ir racionaliai apsvarstoma, tačiau dažnai sprendimas nemaža dalimi būna nulemtas emocijų, nes daug reikšmės turi „patinka – nepatinka“ faktorius.

„Tačiau tai – svarbus faktorius, nes jei nepatinka, tai kad ir kokie racionalūs sprendimai būtų priimti, žmogus blogai jausis tame bute, o jei patinka, tuomet su vienu ar kitu jo trūkumu galima susitaikyti“, – sako pašnekovas.

Butas – ne batų pora

Kalbant apie tai, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis būstą, reikėtų išskirti senos ir naujos statybos namus, sako M. Čiulada.

Neseniai nuskambėjo įvykis, kai sostinės Užupio rajone buvo pastatytas daugiabutis, tačiau Užupio bendruomenė užprotestavo ir panašu, kad namą teks griauti arba bent jau gerokai perstatyti.

„Naujos statybos būstas dažnai perkamas, kai dar tik sudaryti brėžiniai, todėl šiuo atveju reikia turėti fantazijos ir erdvinio mąstymo, kad galėtumėte įsivaizduoti, ar tai gali būti jūsų namai. Taip pat svarbu – patikimas statytojas“, – pažymi jis.

Pasak pašnekovo, jei statytojas – žinoma kompanija, ne pirmus metus dirbanti rinkoje, savo reputacija ji nerizikuos, o visi statybos dokumentai, tikėtina, tikrai bus tvarkingi. Tačiau pravartu patikrinti dokumentus statytojo, kuriam tai vienas pirmųjų, o gal netgi pirmasis projektas, nors jo kaina galbūt patrauklesnė.

„Neseniai nuskambėjo įvykis, kai sostinės Užupio rajone buvo pastatytas daugiabutis, tačiau Užupio bendruomenė užprotestavo ir panašu, kad namą teks griauti arba bent jau gerokai perstatyti. Jei statytojas kažkam, kas ten įsigijo butą ir sumokėjo dalį pinigų, jų geranoriškai negrąžins, gali tekti ir teismo slenkstį minti“, – apie svarbą išsiaiškinti, ar statybų dokumentai tvarkingi, o statytojas patikimas, kalba M. Čiulada.

Kaip pažymi NT specialistas, jei namas jau pastatytas, svarbu išsiaiškinti, iš kokių jis medžiagų, kokia sienų varža. M. Čiulados teigimu, derėtų pasidomėti, iš ko pagamintos vidaus pertvaros. Dabar populiarios gipso kartono pertvaros, pasak pašnekovo, sutaupo erdvės, tačiau garso izoliacijos prasme ne itin praktiškos. 

„Svarbu ir tai, kas yra namo langų gamintojas – ar tai patikima įmonė, ar langai pirkti iš kokio garažiuko ir jų garantija trumpa, nes įmonės po šio projekto nebeliks. Verta atkreipti dėmesį, kurioje pusėje yra langai, nepatingėti statytojo pasiklausti apie kaimynus.

Pirkdami būstą, perkate ne tik savo sienas, bet ir kaimynus. Ne visi tai suskumba vertinti. Ypač lengva tai išsiaiškinti senos statybos namuose, kur visi kaimynai jau gyvena. Butas – ne batų pora, namų darbų tikrai yra“, – tikina M. Čiulada.

Kainą mažina buto vieta, įsiveisęs pelėsis

NT bendrovės „Vilniaus turtas“ vadovas A. Kudarauskas, paklaustas apie tai, kas mažina būsto kainą, sako, kad žmonės apskritai nemėgsta langų į šiaurinę pusę, butų pirmame ir viršutiniame aukštuose bei kampinių butų.

„Taip pat butų, kurie yra be balkono, kuriuose įsiveisęs pelėsis, šlampa sienos, sklinda nemalonus kvapas. Šie dalykai leidžia pirkėjams derėtis, tačiau šiuo metu rinka išgyvena stiprų pakilimą, todėl pirkėjo derybinės galios silpnos ir priklauso nuo to, kaip labai savininkas nori tą turtą parduoti“, – aiškina pašnekovas.


Šiame straipsnyje: butaiNT rinkabuto pirkimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių