D. Grybauskaitė: JAV prekybos karas su ES – tik laikinai atidėtas

  • Teksto dydis:

Prezidentės Dalios Grybauskaitės, dalyvaujančios Europos Vadovų Taryboje, teigimu, muitų įvedimas tik laikinai atidėtas.

Tai atideda ir prekybinio karo galimybes, bet jų nepanaikina. Todėl abi pusės - Europos Sąjunga (ES) ir JAV - turi sėsti prie derybų stalo ir ieškoti bendrų ilgalaikių sprendimų.

Europos Vadovų Taryboje be kitų klausimų aptariami Europos Sąjungos ir JAV prekybos ryšiai, Amerikos Prezidentui nusprendus suteikti laikiną išimtį muitams iš ES importuojamam plienui ir aliuminiui.

JAV nusprendus atidėti muitų taikymą ES iki gegužės 1 d., bus tęsiama diskusija su Amerika, sprendžiant prekybinius klausimus. Europos lyderiai pabrėžia, kad tik dirbdamos išvien ES ir JAV išspręs plieno ir aliuminio perviršio globalioje rinkoje problemą.

JAV muitai plienui ir aliuminiui Lietuvai tiesioginio neigiamo poveikio neturėtų, primena Prezidentės spaudos tarnyba. Tačiau prekybos ribojimai atsilieptų Europos plieno ir aliuminio gamintojams, o skaudžiausiai jų pasekmes pajustų pati Amerika. 2002-aisiais JAV įvedus tarifus plieno importui, jų buvo atsisakyta po 18 mėnesių. JAV duomenimis, šie ribojimai Amerikos ekonomikai kainavo per 30 mlrd. dolerių, o kiekviena plieno gamybos pramonėje išsaugota darbo vieta kainavo 13 darbo vietų kituose sektoriuose. Dėl JAV muitų plienui ir aliuminiui ES ekonomika galėtų prarasti apie 2,7 mlrd. JAV dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Reikia nustot pirkt iš JAV ginklus - vis vien tik 'fuflo' pardavinėja.

Anonimas

Anonimas portretas
Valgysim amerikonu dogus ir sversim 300 kg,,po to gulesim lovoj uzpakalio nepakeldami,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių