D. Grybauskaitė: „Gazprom“ pažadas sumažinti dujų kainą - pavėluotas

  • Teksto dydis:

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad Rusijos dujų milžino "Gazprom" pažadai mažinti dujų kainą yra pavėluoti, nes Lietuvai gamtinės dujos ir taip atpigs, Vyriausybei laimėjus bylą Stokholmo arbitraže. 

"Aš manau, kad "Gazprom" jau seniai turėjo mums sumažinti kainą ir ne be reikalo ankstesnė Vyriausybė kreipėsi į tarptautinį arbitražą su 5 mlrd. litų ieškiniu. "Gazprom" puikiai žino, kad pralaimės bylą Lietuvai, nes jau porą tokių bylų Europoje pralaimėjo, todėl atskubėjo neva pasiūlyti mažesnes kainas ", - interviu LRT radijui penktadienį sakė D.Grybauskaitė.

"Mes jas (mažesnes kaians - BNS) ir taip gausime, todėl, kad statome suskystintų gamtinių dujų terminalą, kuris pradės veikti po metų, todėl, kad laimėsime arbitražo bylą, todėl, kad Europos Komisija spalio mėnesį ruošiasi iškelti "Gazprom" baudos ieškinį už monopolinę elgseną Europoje. Taigi, tikrai manau, kad "Gazprom" privalėjo tai padaryti daug daug anksčiau", - pridūrė šalies vadovė.

Ji teigė, kad Lietuvai nereikalinga ir nauja ilgalaikė dujų tiekimo sutartis su "Gazprom".

"Be jokios abejonės - ne. Todėl, kad tai apsunkintų ir trukdytų mūsų terminalo (SGD terminalo Klaipėdoje - BNS) veiklai. Nes tradiciniai santykiai ir pasiūla, kokią anksčiau siūlydavo "Gazprom" - tai surišti rankas valstybei su kiekiais, ir jeigu perki mažiau, moki baudas. Manyčiau, kad tai tikrai labai nenaudinga, ypač vidutinės ir ilgalaikės perspektyvos prasme", - sakė D.Grybauskaitė.

Dabartinė, 2004 metais pasirašyta Lietuvos sutartis su "Gazprom" baigiasi 2015 metų pradžioje. Ji nėra palanki Lietuvai, nes 2008 metais dujų kainos formulė buvo pakeista Lietuvos nenaudai, susiejant ją su naftos produktų kainomis, ir šalis šiuo metu moka už dujas didžiausią kainą`Europoje.

"Gazprom", 2004 metais už 100 mln. litų įsigijęs 34 proc. "Lietuvos dujų" akcijų paketą, įsipareigojo tiekti dujas už teisingą kainą, tačiau tuomet buvusi maksimali dujų kaina - 84 JAV doleriai už 1000 kubų – dėl formulės pakeitimo ir naftos brangimo 2012 metais išaugo iki 520 dolerių.

Lietuva 2012 metų spalį Stokholmo arbitraže inicijavo ieškinį prieš "Gazprom" ir prašo grąžinti iki 5 mlrd. litų permoką už rusiškas dujas, neteisinga kaina tiektas Lietuvai pastaruosius 8 metus.

Lietuva jau yra laimėjusi du arbitražus prieš "Gazprom" - dėl jo valdytos Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) gaminamos šilumos kainų ir dėl "Lietuvos dujų" veiklos tyrimo, kurį "Gazprom" nesėkmingai bandė sustabdyti. Rusijos koncernas, be to, reikalavo sustabdyti "Lietuvos dujų" veiklų atskyrimą arba atlyginti nuostolius - kompensacijos suma siektų maksimalią "Lietuvos dujų" rinkos vertę.

"Gazprom" kaltino Lietuvą, kad 2007 metais, keisdama Šilumos ūkio įstatymą, ji sureguliavo KTE šilumos kainas taip, kad koncernas negavo numatyto pelno. Rusijos koncernas atsiėmė ieškinį ir sumokėjo Lietuvai visas teismo išlaidas.

Stokholmo arbitražas šių metų liepą įpareigojo "Gazprom" perskaičiuoti Vokietijos energetikos koncernui RWE nuo 2010 metų gegužės tiektų dujų kainą. RWE skelbė, kad iš "Gazprom" atgaus 1,5 mlrd. eurų kompensaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
Ką žiema sakysite?

V.Ladas

V.Ladas portretas
Reikia daugiau milžinę šalį niekinti ir jai grasinti, pvz. "Ivano prie vamzdžio neprileisime", ir tada iš viso nereikės iš rusų dujas pirkti. Juk ir dujų vamzdžiai jau parūdyje, o Kaliningradą jie ir per Lenkiją gali vamzdžiais pasiekti...

LIETUVAI NEPAKELIUI

LIETUVAI NEPAKELIUI portretas
Biznis su politika-Putino piktm seilem !
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių