Prezidentė: Europai nevertėtų veltis į prekybos karą su JAV

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Europos Sąjunga (ES) neturėtų veltis į prekybos karą su Jungtinėmis Valstijomis, nes tai būtų kenksminga abiems pusėms.

„Veltis į tokį karą, atsakinėti į tokius iššūkius tikrai Europai nevertėtų. Turime laikytis principingos pozicijos ir nekenkti nei sau, nei sąjungininkams“, – žurnalistams Briuselyje kalbėjo D. Grybauskaitė.

Anot jos, Bendrija turėtų derėtis su JAV dėl prekybos sąlygų.

„Pirmiausia derėtis ir aiškinti, kad tai bus nenaudinga ir kenksminga pačioms Jungtinėms Valstijoms, primenant netolimą 16 metų patirtį. (...) Galėčiau labai trumpą ekskursą padaryti į 2002 metus, kai (JAV prezidento George'o W.) Busho administracija įvedė tokius ribojimus. Tai po 18 mėnesių supratusi, kad pačiai labai brangiai tai kainuoja, jų atsisakė“, – sakė prezidentė.

Kovo pradžioje JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasirašė planą įvesti 25 proc. muitą plienui ir 10 proc. muitą aliuminiui.

Ketvirtadienį Europos Komisijos (EK) prekybos komisarė Cecilia Malmstroem (Sesilija Malmstriom) pranešė, jog D. Trumpas artimiausiu metu turėtų pranešti, jog planuojami įvesti importo muitai gali būti netaikomi Bendrijai. Ji pastarąsias kelias dienas Vašingtone derėjosi dėl šios išlygos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimtautas

Rimtautas portretas
Prezidentė yra lojali Europos Sąjungai. Ji gražiai bendrauja su ES vadovais Briuselyje. Buvo ES Komisare, yra gerbiama visoje Europoje ir Amerikoje. Bet tas komentatorius, kuris pataria būti lojalesnei Briuseliui, matyt, nesupranta, kad Lietuva, būdama imperijos pasienyje, turi rimtesnius ketinimus saugumo srityje. Kaip žinoma, Europos valstybių vadai ne visada rūpinasi ES sienų saugumu, nes yra tolokai nuo Maskvos.

Anonimui, trečiam broliui Jonui

Anonimui, trečiam broliui Jonui portretas
Nedaučka, pasikrauk savo antikvarą ir varyk į Maskoliją. Tik žiūrėk, kad ten kelnių tau nenumautų.

Kęstas

Kęstas portretas
Svarbiausias mums muitų karas prasideda su Kinija. Kodėl? Kinija darosi pavojinga Vakarams. Vienas Kinijos pranašumas yra ypač svarbus dirbtinio intelekto technologijos diegime. "Credit Suisse" vadovas Azijoje Dong Tao yra įsitikinęs, kad Kinija galiausiai dominuoja šioje technologijoje. Tai jis pareiškė Honkongo investuotojų konferencijoje, praneša finansinis transliuotojas CNBC. Jis taip pat nurodo konkrečią priežastį: Kinijoje nėra rimto privatumo reikalavimų, todėl įmonės yra beveik neribojamos.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių