„Chevron“ nesidomi skalūnų dujų gavyba Lietuvoje

  • Teksto dydis:

JAV energetikos kompanija „Chevron“ nebesidomi galimybe žvalgyti skalūnų dujas Lietuvoje. Bendrovės atstovai sako, kad Lietuva nebegali konkuruoti pasaulyje.

„Chevron“ uždarė savo biurą Lietuvoje, nes čia esančios galimybės daugiau negalėjo konkuruoti su kitomis mūsų pasaulinio portfelio galimybėmis. „Chevron“ panaikino savo 50 proc. nuosavybės dalį „LL investicijose“, - rašoma BNS atsiųstame „Chevron“ atstovybės Lenkijoje komentare, pasiteiravus, ar Lietuvai rengiantis naujam skalūnų žvalgybos konkursui, ji būtų suinteresuota jame dalyvauti.

Premjeras Algirdas Butkevičius kitą savaitę ketina vykti į JAV, kur susitiks su žvalgybos ir gavybos darbus atliekančia asociacija. Pasak jo, tarp asociacijos atstovų galbūt bus ir „Chevron“ atstovų.

Tuo metu licenciją Rietavo plote turinčios naftos žvalgybos ir gavybos bendrovės „LL investicijos“ atstovė spaudai Kristina Paukštytė-Brazdauskienė BNS teigė, kad dėl skalūnų žvalgybos sprendimus priims, kai bus paskelbtos konkurso sąlygos.

„Bendrovė sprendimą dėl konkurso priims, kai bus paskelbtos ir įvertintos konkurso sąlygos“, - BNS sakė K.Paukštytė-Brazdauskienė.

Lenkijos naftos koncerno „Lotos“ valdoma naftos gavybos bendrovė „Lotos Geonafta“ savo planų dėl dalyvavimo skalūnų žvalgybos konkurse kol kas nekomentuoja. Bendrovė turi po 100 proc. „Genčių naftos“ ir „Manifoldo“ akcijų bei 50 proc. „Minijos naftos“ akcijų.

Pasak aplinkos ministro Kęstučio Trečioko, naujas konkursas gali būti paskelbtas kitų metų pavasarį, kai Seimas priims Angliavandenilių mokesčio įstatymo pataisas, kurios numato primus trejus metus jų gavybą apmokestinti 1 proc. tarifu.

Lietuvos valdžiai pakeitus mokesčių, teisinę ir reguliavimo aplinką, pernai spalį „Chevron“ pasitraukė iš skalūnų dujų gavybos konkurso. Šiemet birželį „Chevron“ uždarė savo atstovybę Lietuvoje , o liepos mėnesį pardavė 50 proc. „LL investicijų“ akcijų.

Skelbiant pirmąjį skalūnų žvalgybos ir gavybos konkursą spėta, kad Lietuvoje gali būti 100-200 mlrd. kubų skalūnų dujų. Tačiau pernai liepą tuometinis Geologijos tarnybos vadovas Juozas Mockevičius pareiškė, kad Lietuvoje šių dujų nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Barankos skylė: Skalūnai susuka mūsų žmogeliams galvas. O gal otkatai nuo skalūnų? Šauni Vyriausybė. Imkit nulį mokesčiais. Trečdalį nuo nulio atiduokite savivaldybėms. Po to eikite pas gydytoją pasitikrinti, ar jums visi namie. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių