B.Vėsaitė: VAE skirtus pinigus galima būtų investuoti kitur

Atominės elektrinės projektas turi ir pliusų, pavyzdžiui, dideles investicijas, saugų atominio kuro tiekimą.

Bet mums siūlomas verdančio vandens reaktorius yra vakarykštės dienos technologijos. Jo saugumui užtikrinti reikės daug daugiau lėšų, nei yra apskaičiuota. Lietuvos skiriamų 5–6 mlrd. litų tikrai nepakaks. Reikės kur kas daugiau.

Todėl ekonominis projekto gyvybingumas kelia nemenkų klausimų. Pavyzdžiui, dabar neįmanoma įvertinti visų išlaidų, ypač susijusių su būsimu elektrinės uždarymu.

O visos tos didžiulės lėšos užguls Lietuvos žmonių pečius.

Manome, kad, užuot stačius labai brangią atominę elektrinę, būtų galima už tuos pačius pinigus vystyti du prioritetus – modernizuoti daugiabučius namus ir pereiti prie kogeneracinių elektrinių statybos, prie biokuro naudojimo. Apskritai prie alternatyvios atsinaujinančios energijos šaltinių vystymo.

Esame paskaičiavę, kad, pastatę 14 kogeneracinių elektrinių visoje Lietuvoje, kurios naudotų biokurą, galėtume pasigaminti kur kas daugiau elektros energijos, nei reikia mūsų valstybei. Be to, tai užtikrintų ne 6 tūkst. naujų darbo vietų, kaip žadama atominėje elektrinėje, o daugiau kaip 10 tūkst.

Pasaulis dabar suka žaliosios energetikos keliu. Lietuva irgi galėtų juo žengti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLAIP

KLAIP portretas
Jei Vesaite dar turi supratimo, tai jei nebutu sio projekto tai ir nebutu siu pinigu, t.y. ju niekas neskolintu ir neskirtu. Bando manipuluoti liaudimi.

GERIAU

GERIAU portretas
Būtų, jeigu savo energiją nukreiptų į "Kauno vandenis". Dar viena žinovė.

ACHA

ACHA portretas
Nėra projekto - nėra ir pinigų. O VĖsaitės įdėjoms lėšų tektų ieškoti pas socdemus. Pvz "Kauno energijoje" Vien tik demagogija.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių