Premjeras: euroskeptiškos jėgos Lietuvoje naudosis „Brexit“

  • Teksto dydis:

Artėjant Seimo rinkimams euroskeptiškos jėgos Lietuvoje naudosis britų sprendimu palikti Europos Sąjungą (ES), sako ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Aš manau, kad (euroskeptiškos jėgos Lietuvoje - BNS) sustiprės truputį. Nors pas mus skeptikų nėra labai daug, bet jie šita situacija tikrai pasinaudos pirmiausia dėl Jungtinėje Karalystėje įvykusio referendumo, o antras labai svarbus faktorius, kad artėja Seimo rinkimai ir kodėl nepabandyti tokia situacija pasinaudoti ir Lietuvoje?“, - BNS penktadienį sakė premjeras.

Jis teigė, kad po britų apsisprendimo palikti ES Europoje būtina sudaryti kuo mažiau galimybių euroskeptiškoms jėgoms dominuoti politikoje.

Ministro pirmininko teigimu, tai galima padaryti sustiprinus dialogą tarp Europos Sąjungos ir nacionalinių šalių narių institucijų.

Nyderlandų ir Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderiai penktadienio rytą pareiškė, jog pastarosioms šalims taip pat reikia surengti referendumus Didžiosios Britanijos pavyzdžiu.

Lietuvoje Seimo rinkimai vyks šių metų spalį.

Tikisi laisvos prekybos

Jungtinei Karalystės gyventojams referendume nusprendus pasitraukti iš Europos Sąjungos (ES), premjeras Algirdas Butkevičius tikisi, kad prekyba tarp Bendrijos ir Britanijos išliks laisva.

„Kalbant koks modelis bus pasirinktas, ar Norvegijos, ar Šveicarijos, ar prekybiniai santykiai bus vykdomi pagal Pasaulio prekybos organizaciją, kol kas nėra tvirto aiškumo, nes, aš manau, kad nebus tikriausiai įvesti papildomi muitai, nebus grįžtama prie muitų sistemos. (...) Aš to tikiuosi“, - BNS penktadienį ryte sakė A.Butkevičius.

Jo nuomone, prekyba turėtų likti laisva, nes Europos ir Jungtinės Karalystės verslai yra susiję.

Pasak ministro pirmininko, Jungtinės Karalystės už pasitraukimą iš ES nereikia bausti.

„Tikrai nemanau, kad reikalingas tam tikras karas Europos Sąjungos su Jungtine Karalyste. Ypač šiuo metu, kada pasaulis yra labai dinamiškas, kada yra išvystytas laisvas kapitalo ir darbo jėgos judėjimas, tai manau, kad tai turėtų poveikį pirmiausiai verslui, kuris turi glaudžius ryšius su Jungtine Karalyste“, - sakė A.Butkevičius.

Premjero nuomone, susilpnėjęs svaras artimiausiu metu neigiamai atsilieps Lietuvos eksportuotojams, mat jų prekės Jungtinėje Karalystėje pabrangs. Tačiau ministras pirmininkas teigia, kad ateityje prekyba su Jungtine Karalyste priklausys nuo to, kaip ES ir Britanijai pavyks susitarti bendradarbiavimo.

„Tai sumažins svaro vertę, tai sąlygos ir Lietuvos eksporto pabrangimą. Tolimesnėje perspektyvoje, manau, poveikis priklausys nuo Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos susitarimo dėl bendradarbiavimo“, - sakė premjeras.

Pasak jo, jei derybos bus sklandžios, situacija prekyboje stabilizuosis.

A.Butkevičius taip pat teigė, kad dėl silpnesnio svaro lietuviai Jungtinėje Karalystėje į Lietuvą atsiųs mažiau pinigų. Tačiau pagrindines grėsmes Lietuvo ekonomikai jis įžvelgė dėl galimo geopolitinio nestabilumo Europoje.

„Manau, kad didžiausia galima rizika Lietuvos augimui būtų dėl geopolitinės situacijos pablogėjimo“, - sakė ministras pirmininkas.

Vien lietuviškos kilmės prekių ir paslaugų eksportas į Jungtinę Karalystę sudaro apie 6 proc.

ES institucijos daro klaidų

Europos Sąjungos (ES) institucijos daro klaidų dirbdamos su šalimis narėmis, o tai galėjo paskatinti ir britų apsisprendimą palikti Bendriją, sako ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Daugiau reikalinga, kad tiek Europos Komisija, tiek Europos taryba būtų daug atviresnė nacionalinio lygio parlamentams ir daugiau turi būti glaudesnio bendradarbiavimo su ES Vyriausybėmis“, - paklaustas, kokias klaidas santykiuose su Jungtine Karalyste padarė ES, BNS penktadienį sakė premjeras.

„Aišku, tas darbas vyksta, bet tai turi būti tam tikrų idėjų pasiūlymas, jų išgirdimas ir įsiklausymas ir netgi jų perkėlimas į ES teisę iš apačios, o ne nuleidžiant tą teisę iš viršaus“, - pridūrė jis.

Jo nuomone, Europos Komisija pastaruoju metu nurodydavo ES narėms, kokius įstatymus šios turi priimti ir tai buvo klaida.

„Pastaruoju metu, mano nuomone, pradėjo formuotis tokia pozicija, kad Europos Komisija vos ne kai kada nurodydavo, kokius įstatymus arba sprendimus nacionaliniame lygyje turi priimti parlamentai arba vyriausybės. Tai aš manau, tai buvo viena iš didžiausių valdyme padarytų klaidų arba santykių tarp Europos Komisijos ir nacionalinio lygio politikų“, - tikino premjeras.

Pirminiais duomenimis, 52 proc. britų ketvirtadienį referendume pasisakė už pasitraukimą iš ES.



NAUJAUSI KOMENTARAI

grisa

grisa portretas
kiek galima maitint tiek briuselio tiek lietuvos kiaules.tai zinos kiek viskas kainuoja

Aha

Aha portretas
"Euroskeptiškos jėgos" gal dar tik naudosis, o seimūnai jau pasinaudojo. Prisidengdami Breksito makalyne bac ir priėmė darbo kodeksą, kuriuo tyčiojamasi ne tik iš dirbančių lietuvių, bet ir iš ES nuostatų. Žinojo, kad Briuseliui po britiškųjų pagirių dar ilgai galvą skaudės, todėl kažkokia Lietuva tikrai nerūpės...

...

... portretas
Cha: "Europos Sąjungos (ES) institucijos daro klaidų dirbdamos su šalimis narėmis, o tai galėjo paskatinti ir britų apsisprendimą palikti Bendriją" - ar tik mūsų 'prietaisėlis' netaiko imti vadovaut visai ES, galvoja kad ir ten parlamentarams galės nuleidinėt 'zadanijas' kaip ir kada balsuot.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių