A. Butkevičius: stabdyti socialinio modelio įsigaliojimą neišmintinga

  • Teksto dydis:

Stabdyti socialinio modelio įsigaliojimą, ką siūlo valdančiojoje koalicijos saugumą turintys „valstiečiai“, yra neišmintinga ir neatsakinga, sako laikinasis premjeras Algirdas Butkevičius.

„Tokiam žingsniui, kad stabdyti darbo Darbo kodeksą šiuo metu ir socialinį modelį, aš manau, yra neišmintinga ir neatsakinga. Tas kas yra paruošta ir pateikta - yra įvertinta finansinė situacija dabartinė, taip pat įvertinta, koks poveikis būtų mūsų ekonomikai, pradėjus įgyvendinti šią struktūrinę reformą, koks signalas jau yra pasiųstas investuotojams“, - ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą pareiškė A.Butkevičius.

Seimui ketvirtadienį pateikiamos pataisos, kuriomis siūloma iki 2017 metų liepos 1-osios atidėti kai kurių socialinio modelio, kurio dalis yra Darbo kodeksas, įstatymų įsigaliojimą - tai leistų sutaupyti apie 80 mln. eurų.

Kol kas Seimas nebalsavo, ar priimti pataisas svarstyti - pristatymas dar bus tęsiamas po to, kai ministrai atsakys į parlamentarų klausimus.

Pakeitimus pristatęs Socialinių reikalų ir darbo komiteto vicepirmininkas „valstietis“ Tomas Tomilinas tikino, kad jie reikalingi siekiant nepradėti reformos nuo socialinio konflikto. Valančiųjų atstovas tikino, kad taisant kodeksą „darbo santykių liberalizavimas bus išlaikomas“.

Pagal „valstiečių“ Ramūno Karbauskio, Rimo Baškienės ir T.Tomilino bei Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko socialdemokrato Algirdo Syso pataisas, be Darbo kodekso įsigaliojimo nukėlimo pusmečiui, taip pat iš Valstybinio socialinio draudimo įstatymo siūloma išbraukti nuostatą, kad iki liepos terminuotoms darbo sutartims nedarbo draudimo įmokos tarifas būtų didinamas dukart. Taip pat siūloma visiškai atšaukti Seimo anksčiau numatytas „Sodros“ įmokų lubas ir valdžios įsipareigojimą darbdaviams kasmet po 1 procentinį punktą mažinti darbdavio įmoką „Sodrai “, kuri dabar siekia 31 procentą.

Lietuva Europos Komisijos prašo naująjį socialinį modelį pripažinti struktūrine reforma ir su juo susijusioms išlaidoms taikyti išlygą, skaičiuojant 2017 metų viešųjų finansų deficitą. Šios planuojamos išlaidos dabar siekia 243 mln. eurų ir sudaro apie 0,6 proc. prognozuojamo bendrojo vidaus produkto.   

Neigiamas signalas investuotojams?

Laikinai premjero pareigas einantis socialdemokratas Algirdas Butkevičius tvirtina, jog atidėjus socialinio modelio ir Darbo kodekso įsigaliojimą būtų pasiųstas neigiamas signalas investuotojams.

„Aš balsuosiu tikrai prieš, nes man reikalingi argumentai. Aš Konsultacinėje taryboje prašiau, kad būti įvardinti penki argumentai dėl ko norima atidėti, nes pasiųsime labai neigiamą signalą investuotojams. Tuo laikotarpiu darbo užmokesčio augimas bus pristabdytas“, - ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

Jo teigimu, įsigaliojus socialiniam modeliui, jį reikėtų akylai stebėti, o iškilusias problemas ar teisės aktų neatitikimus išspręsti.

„Mes jau anksčiau esame sakę, kad monitoringas turėtų tęstis ištisus ateinančius metus ir jeigu tam tikros problemos kyla, tai jas reiktų spręsti“, - teigė A.Butkevičius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
cha ..butkeviciu neolyberastiny socdemona jau isteske is visu skyliu , su tuo brukamu per prievarta ,,,,socialiniumodeliu,,, ir a lia ,,,darbo kodeksu,,, kury sukurpe uz 5 milijonus teisesmaukiniu mafijos aferiugos --variugu serslianyku uzsakymu .... manau jei socdemai neatsipeikes baigs savo partijos karjiera kaip darbo partija ...ar kaip tvarka ir teisingumas....

...

... portretas
" ... nes mes už jo prastūmimą jau otkatus pasiėmėm".
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių