A. Butkevičius: Estija ruošiasi pirkti daugiau dujų iš SGD terminalo

  • Teksto dydis:

Baltijos šalių premjerų neformaliame susitikime Palangoje paaiškėjo, kad Estija ketina pirkti daugiau suskystintų gamtinių dujų (SGD) iš Klaipėdos terminalo, teigia premjeras Algirdas Butkevičius. Pasak jo, kaimyninių Baltijos šalių vadovams taip pat pristatytos ir dujų tiekimo per Klaipėdoje statomą SGD skirstymo stotį galimybės.

„Buvo gera išgirsti, kad Estija ruošiasi daugiau pirkti dujų iš mūsų suskystintų gamtinių terminalo. Kol kas skaičių nenoriu įvardinti. Nors man Estijos ministras pirmininkas pasakė kiek jie planuoja ateinančiais metais įsigyti tų dujų, bet kol nemačiau dokumentų, nenorėčiau patvirtinti“, - komentare žiniasklaidai sakė A.Butkevičius.

Anot jo, su Latvijos premjere Laimduota Straujuma kalbėta apie trečiojo energetikos paketo įgyvendinimą kaimyninėje šalyje.

„Buvo pasakyta, kad (Latvijoje - BNS) įstatymo projektas jau yra paruoštas, bet aišku diskusijos jų parlamente bus labai didelės ir manoma, kad šis paketo įgyvendinimas gali įvykti kokiais 2017 metais. Yra tam tikri susitarimai pasirašyti su „Gazprom“ ir dėl dujų tiekimo, ir dėl akcijų paketo, kurį pagrinde valdo faktiškai dvi Rusijos kompanijos. Todėl Latvijos laukia labai įtemptas darbas“, - teigė A.Butkevičius.

Pasak jo, Latvijos ir Estijos premjerai taip pat buvo informuoti, kad Lietuva jau pradėjo projektuoti antžeminę SGD dujų skirstymo stotį Klaipėdoje, kuri leis teikti laivų bunkeriavimo paslaugas bei gabenti dujas autodujovežiais.

„Dujos automobiliais ir konteineriais galės būtų išvežiotos tiek Lietuvoje, tiek tam tikroje Lenkijos teritorijoje, taip pat mes galėsime tiekti dujas mažesniu laivu tiek Latvijai, tiek Estijai, tiek kitoms Skandinavijos šalims, užpildant jų mažus dujų terminalus“, - tvirtino premjeras.

Estija jau importuoja gamtines dujas vamzdynais iš Lietuvos, o šios šalies SGD tiekėja „JetGas“ šių metų balandį pasirašė preliminarią sutartį dėl skirstymo stoties pajėgumų rezervavimo. „JetGas“ iš Klaipėdos planuoja vežti dujas autodujovežiais ir aprūpinti jomis Baltijos šalių pramonės įmones bei plėsti SGD išdujinimo stotelių tinklą.

Birželį dujas iš Lietuvos į Estiją tiekė keturios bendrovės – „Baltic Energy Partners“, „Eesti Energia“, „Reola Gaas“, „Litgas“. Tiekimas iš Lietuvos birželį sudarė 4,7 mln. kubinių metrų ir sudarė 24 proc. viso Estijos dujų importo. Anksčiau skelbta, kad SGD tiekimo ir prekybos įmonė „Litgas“ 2015 metais į Estiją planuoja patiekti iki 30 mln. kubinių metrų dujų.

Baltijos šalių premjerų neformaliame susitikime Palangoje šį savaitgalį taip pat aptarti bendri susisiekimo ir energetikos sričių projektai, regiono saugumo, nelegalios migracijos, žemės ūkio sektoriaus ir kiti klausimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vis dar "ruošiasi".........

Vis  dar  "ruošiasi"......... portretas
tik nieko neperka.....

o kada

o kada portretas
islaikytiniu bereciu atsikratysim?

kacapiečiui

kacapiečiui portretas
Tokie patys šūdai sakė kad ir būtingės terminalo nereikia, labai džiugu kad burliokų atsikratom, nei viena buvusi okupuota šito brudo šalis nenori grįžti į šitą mėšlą...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių