A. Butkevičius: Astravo AE negali būti statoma

  • Teksto dydis:

Baltarusijos Astravo atominė elektrinė negali būti statoma, nes neatitinka Espo konvencijos reikalavimų, teigia Lietuvos premjeras. Pasak Algirdo Butkevičiaus, savaitgalį vykusi diskusija tarp Baltarusijos ir jos iš Lietuvos atsivežtų asmenų yra tik bandymas viešinti projektą.

„Jeigu kalbėti apie Astravo branduolinę jėgainę, reikia pripažinti, kad Espo komisija yra įvertinusi neigiamai tą projektą. Pagal Espo reikalavimus šito objekto statyba negali prasidėti, puikiai suprantame, kad tai yra vidaus Baltarusijos noras ir tikslas tvarkyti savo energetikos sistemą, bet ją įgyvendinant jie turi labai griežtai laikytis Espo reikalavimų“, - antradienį LRT radijui sakė A.Butkevičius.

Pasak Vyriausybės vadovo, diskusija tarp valstybių atstovų buvo tik bandymas viešinti projektą ir neatitiko tokiam susitikimui keliamų reikalavimų.

„Vis dėl to šitie pokalbiai, kurie yra organizuojami Baltarusijoje, tai aš manau, yra tam tikra Baltarusijos akcija, norint atlikti tam tikrus viešinimo darbus. Bet jeigu žiūrėt į Espo konvencijos keliamus reikalavimus, Baltarusija turi suprasti, kad jie turi atsiųsti oficialų pakvietimą, pavyzdžiui, Aplinkos ministerijai, kuri koordinuoja šituos klausimus, kurie susieti su poveikio aplinkai vertinimu. O taip pat turi būti organizuojamas renginys iš Baltarusijos pusės, prašant Lietuvos, kada jie galėtų atvykti į Lietuvą ir išdėstyti savo poziciją“, - aiškino premjeras.

Jis tvirtino, kad poveikio aplinkai procesas nėra baigtas, o Lietuva Baltarusiją ragina susilaikyti nuo vienašališkų veiksmų.

„Poveikio aplinkai vertinimo procesas su Lietuva yra nebaigtas. Keletą metų prašoma informacija nėra gauta, raginam Baltarusiją susilaikyti nuo vienašališkų veiksmų, pažeidžiančių Espo konvenciją. Apie tai Baltarusijai jau mes atsakėm oficialiai liepos 24 dieną nota. Kita nota buvo išsiųsta rugpjūčio 6 dieną. Notose išdėstyti mūsų reikalavimai, kad būtų laikomasi tarptautinių sutarčių“, - tikino ministras pirmininkas.

A.Butkevičius mano, kad šiuo metu tikra AE statyba nevyksta - tik paruošiamieji darbai.

„Kol kas ta statyba vyksta tokia, kur galima pasakyti, kad tai yra savotiška gal imitacija. Daugiau vyksta žemės statybos darbai ir manau, kad tol, kol Baltarusija neturės leidimo ir pritarimo tiek iš kaimyninių šalių, tiek, kaip iš minėjau, iš Espo komisijos, manau, šito objekto statyba neturėtų prisidėti. Mes stebime šituos procesus ir manome, kad saugos procesas turi būti užtikrintas, o šiandien Baltarusijos saugos užtikrinimo klausimas kelia mums dar daug rūpesčių“, - sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, dėl AE saugos bus kreipiamasi į tarptautines institucijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių