A. Butkevičius: alkoholio akcizų didinimas turi būti ilgalaikis

  • Teksto dydis:

Kadenciją baigiantis premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad alkoholio akcizai turėtų būti didinami kiekvienais metais po tam tikrą dalį, nes tuomet nebūtų staigaus alkoholinių gėrimų pabrangimo, o gamintojai galėtų planuoti savo veiklą.

„Aš manau, kad planas buvo pats geriausias, kuris buvo paruoštas šitos Vyriausybės, kuriame tai (akcizų didinimas - BNS) buvo ilgalaikis strateginis planas, kuriame buvo numatyta didinti alkoholinių gėrimų akcizo tarifus kiekvienais metais. Manau su šituo planu buvo susipažinę alaus ir stipriųjų gėrimų gamintojai. Turint tokį planą aiškios ir daromos investicijos“, - ketvirtadienį interviu Žinių radijui kalbėjo A.Butkevičius.

Seimas ketvirtadienį ketina apsispręsti, ar priimti svarstyti pataisas, kuriomis siūloma jau nuo 2017-ųjų taikyti naują alkoholio apmokestinimo akcizu tvarką, pagal kurią tarifas būtų skaičiuojamas už 1 proc. alkoholio, esantį gėrimo litre. Taip pat siūloma pradėti kasmetinį akcizo didinimą, kad 2020 metais atskiroms gėrimų grupėms būtų pradėtas taikyti vieningas akcizo tarifas - 18 centų už 1 stiprumo laipsnį viename litre.

„Pagal tokį pasiūlytą planą būtų rinkoje tokie atvejai, kada stiprieji alkoholiniai gėrimai pigtų, o silpnieji stipriai pabrangtų. Čia reikalinga diskusija. Aš pasisakau visuomet ir palaikau, kad būtų alkoholio prieinamumas sumažintas ir daugiau dėmesio skirta švietimui ir socialinėms reklamoms, aiškinant apie alkoholio daromą žalą“, - sakė A.Butkevičius.

Jis teigė nepritariantis idėjai reglamentuoti alkoholio prekybos vietas miestuose ar rajonuose.

„Aš manau, kad specialūs alkoholio prekybos skyriai, kurie yra parduotuvėse, jie gali toliau būti, bet turėtų būti reglamentuotas laikas, kada galima įsigyti alkoholio. Prievartiniai reguliavimai koks turi būti parduotuvių skaičius mieste ar rajone, manau, kad tai yra šiek tiek dirbtina, nes puikiai mes suprantame, kad jeigu parduotuvėse alkoholiniai gėrimai išnyks, rajonuose, gyvenvietėse, atsiras šešėlinės parduotuvės, šešėlinis verslas tose vietovėse“, - sakė laikinasis premjeras.

A.Butkevičius teigė neprieštaraujantis siūlymui leisti alkoholį įsigyti asmenims nuo 20-ies metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių