Būstui įsigyti – valstybės parama

Naujoji Lietuvos valdžia žada paspirtį jaunoms šeimoms, kad šios galėtų lengviau įsigyti savo pirmąjį būstą. Anot paskirtojo premjero Sauliaus Skvernelio, pajamų tam žada ieškoti didindama per biudžetą perskirstomą bendrojo vidaus produkto (BVP) dalį.

"Problema, kad jaunos šeimos savo nuosavybės teise neišgali įsigyti ar net kredituotis pirmojo būsto. Kokį skatinantį modelį surasime – ar kalbėsime apie paskolų palūkanas, ar sugebėsime paremti pradinį įnašą, kuris dabar yra reikalingas, – tam tikrą kelią rasime, kad jaunos šeimos galėtų įsigyti pirmąjį gyvenamąjį būstą", – žadėjo naujasis Vyriausybės vadovas.

Paklaustas, ar tai reikš didesnes biudžeto išlaidas, jis teigė, kad bus ieškoma, kaip padidinti per biudžetą perskirstomą BVP dalį. Naujų idėjų neįgyvendinimą vien dėl to, kad šioms trūksta lėšų, S.Skvernelis pavadino stagnacija.

"Lėšas, kurias turime viešajame sektoriuje, ypač tose labai imliose finansams srityse, kaip socialinė apsauga, švietimas, sveikatos apsauga, mes planuojame racionaliai paskirstyti ir investuoti. Ne iššvaistyti, o racionaliai panaudoti. Čia yra pirmas iššūkis. Jeigu mes užimsime poziciją, kad kiekvienas problemų sprendimo veiksmas susijęs su papildomais finansais, t.y. jeigu jų nėra, tai mes nieko nedarome, ir tai nėra išeitis, tai – stagnacija", – kalbėjo S.Skvernelis.

Naujosios Vyriausybės programos projekte nėra nieko pasakyta apie paramą jaunoms šeimoms įsigyti būstą, vis dėlto valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) rinkimų programoje pabrėžiama, kad partija sieks pasiūlyti subsidijas būsto paskolos palūkanoms arba nuomos mokesčiams jaunoms, iki 35-erių metų, šeimoms, įsigyjančioms būstą ne didmiesčiuose: tokiu būdu siekiama palengvinti materialinę jaunų šeimų padėtį, mažinti emigraciją, subalansuoti vidinės migracijos srautus ir taip atgaivinti regionus.

Nuo 2015 m. įsigaliojo paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymas – pagal jį gyventojai, turintys teisę į valstybės paramą ir ketinantys pirkti pirmąjį būstą ar rekonstruoti jau turimą, gali gauti dalinę valstybės kompensaciją.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra pasirašiusi sutartis su bankais SEB ir "Swedbank", taip pat Akademine, Kaišiadorių, Raseinių bei Šiaulių kredito unijomis, kurios 2015–2017 m. teikia tokias paskolas.

SADM liepą skelbė, kad būsto nuomos ar išperkamosios nuomos mokesčių dalies kompensacijos mokamos 52 šeimoms (159 asmenims). Daugiausia tokių šeimų yra Kaune (12), Panevėžyje ir Raseinių rajono savivaldybėje (po 5). Tuo metu Šiauliuose tokių šeimų tėra 2, Klaipėdoje – 3, Vilniuje – nė vienos.

Dabar valstybės biudžete šiai paramai skirtingoms savivaldybėms yra numatyta apie 780 tūkst. eurų: didžioji dalis – beveik 600 tūkst. eurų – numatyta Vilniaus, 35 tūkst. eurų – Kauno, 18 tūkst. – Klaipėdos, beveik 6 tūkst. – Šiaulių ir beveik 5 tūkst. – Panevėžio savivaldybėms.


Šiame straipsnyje: būstasNTjaunos šeimos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Simona

Simona portretas
O ar suteikiama valstybės parama būstui įsigyti jei neseniai susituokėme, bet vaikų neturime? Mąstome apie namo pirkimą Kauno užmiestyje. Šiuo metu domimės paskola šeimai iš http://kku.lt/paskolos/busto-paskolos/

BRAVO

BRAVO portretas
MES JIEMS PO MIRTIES STATOME PAMINKLUS,BIUSTUS,O JIE ZUDO MUSU LIETUVOS KARTA,ATEITI,AR JUS SUPRANTATE,KAS VYKSTA,SIOJE VALSTYBEJE,SI VALSTYBE BUS PASMERKTA ISNYKTI,NUO ZEMES PAVIRSIAUSPO 100METU,KODEL.TODEL NEBEBUS KAS JOJE GIMDO VAIKU,PALIKUONIU...KUO GREICIAU REIKIA SIAM SEIMUI DARYTI ISVADAS,IR TAISYTI -PACIA DIDZIAUSE LIETUVOS GENOCIDO PROBLEMA,TAI YRA RYKSTE,MUSU PIRMAM SEIMUI,KURIS NESUVOKE,KAD VALSTYBES ATEITIS PRASIDEDA,NUO SEIMOS.O KUR TA MUSU SEIMA,JOS ISVAZIUOJA BRANGIEJI,KODEL,NES NESUDAROMOS SALYGOS,-JOS TURI BUTI SUDARYTOS-SU 100PROCENTU PAGELBA IR PARAMA,KITAIP BUS DIEVO BAUSME MUSU TAUTAI...

bravo

bravo portretas
-brangieji,pagaliau gal jus viena diena atsipeikesite,jai norite,kad jaunos seimos liktu LIETUVOJE,TURITE JOMS SUDARYTI VISAS SALIGAS,KAD JIE NEISVYKTU IS LIETUVOS,KAIP TAI PADARYTI,TAI PAPRASTA MATEMATIKA, -SEIMAS TVIRTINA METU BIUDZIATA,KURIAME SKIRIA,KOKIUS 10MILIJONU EURU,JAUNOMS SEIMOMS,BUSTUI ISIGYTI,KIEK MUSU LIETUVOJE YRA BAISIU BENDRABUCIU,O DAR GERIAU,JUOS RENOVUOTI,ATLIKTI KAPITALINI REMONTA,IR ATIDUOTI TOMS SEIMOMS,KURIOS NUOMOJASI IR MOKA DIDELIUS PINIGUS,TAIP PAT DAUGAVAIKEMS,KIEK PAZYSTU JAUNU SEIMU,TAI IS 5SEIMU,4 SEIMOS GYVENA NESAVO BUSTUOSE,TAI YRA LIETUVOS TRAGEDIJA,BROLIAI IR SESERIS,MES PATYS SEDIME ANT SAKOS IR JA PJAUNAME,JAI SITO NESUSTABDYSIME,MUSU LIETUVOS KARTA BUS PASMERKTA ISNYKTI,KADANGI VISI JAUNI BUS PRIVERSTI ISVYKTI I UZSIENY,O KAS BUS KALTAS,O VISI KALTI BUS TIE KURIE JAU BUS ISMIRE.PRADEDANT -PIRMAJA MUSU VALDZIA,KURI ITEJO I LIETUVOS SEIMA,PARLAMENTA,RUMUS,TIE PIRMIEJI SEIMO NAREI,KURIE ''ATSEIT DABAR YRA VADINAMI''-SIGNATARAIS.MES JIEMS PO MIRTIE
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių