Būsimoji AE valstybei per 60 metų sumokėtų 30 mlrd. litų dividendų

Naujoji atominė elektrinė Lietuvoje į valstybės biudžetą per 60 metų sumokėtų 30 mlrd. litų dividendų, teigia prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas.

„Pastačius jėgainę, naujoji jėgainė per 60 savo veiklos metų duos papildomos visiems mokesčių mokėtojams, nes į biudžetą bus sumokamos didelės dividendų sumos - ekspertiniais skaičiavimais, per 60 jėgainės veiklos metų, skaičiuojant dabartinėmis kainomis, į valstybės biudžetą kaip Visagino atominės elektrinės dividendai būtų sumokėti apie 30 mlrd. litų“, - antradienį interviu Žinių radijui sakė N.Udrėnas.

Anot jo, iš 17 mlrd. litų investicijų Lietuvai tektų apie 5-6 mlrd. litų - šios lėšos nebūtų imamos iš valstybės biudžeto, dalį jų skolintųsi Visagino atominė elektrinė, kuri valdytų apie 34 proc. būsimos valdymo įmonės akcijų.

Premjeras Andrius Kubilius praėjusią savaitę tikino, kad naujoji Visagino atominė elektrinė nuo pat veiklos pradžios dirbtų pelningai - esą jau pirmaisiais metais elektrinė ji elektrą galėtų pardavinėti pelningai, o pelnas grįžtų dividendais.

Lietuva tikisi, kad dalyvaujant strateginiam investuotojui Japonijos kompanijai „Hitachi“, taip pat trijų Baltijos šalių energetikos įmonėms, jėgainė bus pastatyta 2020-2022 metais. Skaičiuojama, kad nauja atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų), 50-70 proc. jos vertės turėtų finansuoti Japonijos, JAV ir Europos bankai.

Lietuva turėtų valdyti 34 proc. būsimos naujos elektrinės valdymo įmonės akcijų ir investuoti beveik 6 mlrd. litų.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėVisagino AE

NAUJAUSI KOMENTARAI

OHO

OHO portretas
Dividendai mokami iš grynojo pelno, sumokėjus visus mokesčius, ir tai reiškia, kad atsižvelgiant į Lietuvai priklausančius 34 proc. akcijų realiai lietuviai kasmet permokės už elektrą virš 2 milijardų litų, kad būtų galima išmokėti tokius dividendus. Kubiliau ar žmonės tuo turėtų džiaugtis?

jo

jo portretas
o jei kubilas padarys kaina po 2 litus uz kwh tai ir 60 mlrd...

nu

nu portretas
ne ae, bet eiliniai lietuviai sumoketu...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių