Bus sustabdytas atominės elektrinės uždarymo finansavimas?

Vasarą Lietuvoje apsilankiusi Europos Parlamento delegacija siūlo stabdyti europinį finansavimą Ignalinos atominei elektrinei uždaryti, jei nebus išspręstas konfliktas tarp generalinio rangovo „Nukem technologies“ ir elektrinės administracijos.

Išvadose taip pat įrašyta, kad Europos Sąjungos finansavimas šiam projektui turėtų būti nutrauktas po 2017-ųjų metų, praneša LRT televizijos laida „Panorama“.

„Kiek man žinoma, nėra jokių ženklų, kad nesutarimai tarp Ignalinos elektrinės administracijos ir rangovų būtų sprendžiami. Jei to nebus, tuomet sakome, kad stabdysime finansavimą. Naujame Europos Sąjungos biudžete galbūt ir bus atidėta pinigų toliau tęsti šį projektą, bet jie bus nemokami tol, kol nebus išspręstas „Nukem“ ir Lietuvos konfliktas“, – sako EP narys Petri Sarvamaa.

Ignalinos atominės elektrinės administracija ir darbus vykdanti įmonė „Nukem Technologies“ nesutaria dėl atominiam kurui skirtų konteinerių, kurie, Lietuvos vyriausybės teigimu, neatitinka techninių reikalavimų ir pažeidžia atominę saugą. „Nukem Technologies“ pažadėjo iki šio mėnesio vidurio pateikti sertifikatus, įrodančius, kad konteineriai saugūs, tačiau likus maždaug savaitei neaišku, ar dokumentai vis dėlto bus pristatyti.

„Norime atkreipti dėmesį į problemas, susijusias su atomine sauga, dalykus, dėl kurių nesirengiame daryti kompromisų. Siūlymas stabdyti finansavimą atrodo kaip spaudimas bet kokia kaina siekti kompromiso. Tačiau jis būtų atominės saugos sąskaita“, – komentuoja Lietuvos ambasadorius prie Europos Sąjungos Arūnas Vinčiūnas.

Europos Parlamento Biudžeto priežiūros komitetas nepatenkintas, kad Ignalinos atominės uždarymo projektai jau vėluoja kelerius metus, nes kiekviena papildoma diena kainuoja didžiulius pinigus. Europos Komisija teigia, kad išaugusią projekto kainą turės apmokėti Lietuva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elektra

Elektra portretas
Tai labai nebloga proga nestatyti naujos,o pratesti senos eksplotacija! Pasielkit kaip Slovakija!

z

z portretas
Dziaugsmas del narystes-totali emigracija

gebelsas

gebelsas portretas
na argi tai ne afera???? kaip galima sitokiai Valstybei leisti kita afera??? po 20 metu ir tie konteineriai jau bus radioaktyvios atliekos ir jiems reiks konteineriu.... ka mano lansbergis? vis dar nori statyti atomine?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių