Bus paviešinta per 100 tūkst. deklaracijų

Pradėtas elektroninis privačių interesų deklaravimas leis Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) paviešinti per 100 tūkst. valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų deklaracijas.

Iki šiol viešai prieinama buvo dešimt kartų mažiau deklaracijų - apie 12 tūkstančių.

„Pirmą kartą privačius interesus tarnautojai deklaravo 2000 metais. Tuomet buvo pateiktos 1747 deklaracijos. Iki vakar dienos tokių deklaracijų buvo 12 tūkstančių. Dabar tas skaičius turėtų būti dešimt kartų didesnis. Tikslaus skaičiaus nežinome, bet manome, kad ženkliai bus daugiau nei 100 tūkstančių“, - trečiadienį per spaudos konferenciją sakė VTEK vyresnysis patarėjas Tomas Čaplinskas.

VTEK liepos 5 dieną priėmė sprendimą, kad visų valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų interesai privalo būti vieši.

Anot T.Čaplinsko, anksčiau paskelbti visų asmenų, kurie privalo deklaruoti interesus, deklaracijas buvo neįmanoma dėl techninių priežasčių, nes VTEK gaudavo popierines deklaracijas, o didžioji dalis jų komisijos net nepasiekdavo.

„VTEK buvo pavesta kontroliuoti, kaip deklaruojami privatūs interesai, bet jeigu iš daugiau kaip 100 tūkst. VTEK mato tik 12 tūkst. deklaracijas, be abejo, apie kokį nors efektyvesnį arba visiškai veiksmingą kontrolės, priežiūros ar stebėsenos mechanizmą būtų sunku kalbėti“, - sakė T.Čaplinskas.

Jis taip pat priminė, kad birželio 27 dieną Seimas priėmė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pataisas. Jomis šiek tiek išplėstas asmenų, kurie privalo deklaruoti interesus, sąrašas.

Deklaruoti interesus reikės ir asmenims, pretenduojantiems dirbti valstybinėje tarnyboje, bei valstybės politikų visuomeniniams konsultantams, padėjėjams, patarėjams.Įdiegus elektroninį deklaravimą iš naujo privačius interesus deklaruoti turės visi - ir tie, kurie jau anksčiau yra užpildę popierines deklaracijas, ir tie, kam tai teks padaryti pirmą kartą.Deklaracijos turinys, jų pateikimo terminai, beveik nesikeičia.

Pagrindinė naujovė - kad dabar deklaruoti reikės gerokai didesnę - per 10 tūkst. litų - sandorio vertę nei buvo iki šiol.Elektroninės deklaracijos bus pildomos per Valstybinės mokesčių inspekcijos elektroninio deklaravimo sistemą (EDS), popierinių deklaracijų atsisakoma visiškai.

„Tai labai patogu gyventojams. Jie elektronines deklaracijas galės pateikti pro tuos pačius vartus. Ne tik pajamos, turtas, bet ir privatūs interesai bus pateikiami naudojantis tais pačiaus vartais“, - trečiadienį per spaudos konferenciją pabrėžė Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė.

Anot jos, užpildytas elektronines deklaracijas Valstybinė mokesčių inspekcija automatiškai perduos VTEK ir Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

„Valstybinė mokesčių inspekcija ne tik automatiškai gautus duomenis perduos VTEK ir VRK, bet ir tuos duomenis panaudos mokesčio administravimo funkcijoms. Tą informaciją naudos atrenkant mokesčių mokėtojus, kurie turi būti tiriami įvertinant jų finansinę būklę“, - tvirtino V.Vildžiūnaitė.VTEK narė Dalia Paulauskaitė teigė, kad elektroninis deklaravimas bus „naujas kokybiškas šuolis VTEK veikloje“.„Ir taip pat manau, kad tai labai svarbus įvykis mūsų valstybės gyvenime. Su šiuo projektu Lietuva stoja į vieną gretą šalia didžiausių pasaulio valstybių, kurios turi labai didelių, ambicingų planų korupcijos prevencijos srityje“, - kalbėjo VTEK narė.

Ji pabrėžė, kad privačių interesų viešinimas yra viena efektyviausių korupcijos prevencijos priemonė.Premjero patarėjas Gintaras Kalinauskas pasidžiaugė, jog parengti ir įdiegti elektroninį deklaravimą neprireikė papildomų 4 mln. litų, kaip buvo suskaičiuota iš pradžių. Anot jo, VTEK, Mokesčių inspekcija ir VRK darbus atliko savo biudžetų lėšomis.Patarėjas akcentavo, kad interesų deklaravimas padeda aptikti neteisėtai praturtėjusius valdininkus.

„Kai pradėjome su Mokesčių inspekcija tikrinti kai kuriuos asmenis, ar jie yra galbūt neteisėtai praturtėję, jų, kaip aš sakau, neteisėtus galus mums dažnai rodydavo viešųjų ir privačių interesų deklaracijos arba jų nebuvimas. Turėjome labai neigiamų pavyzdžių, kai asmenys, kurių deklaracijos yra saugomos seifuose (ne VTEK, o įstaigose, kur jie dirba - BNS), atgaline data jas tikslina, taiso ir tokiu būdu siekia išvengti atsakomybės. Šiandien jau to nebepavyks padaryti“, - tvirtino G.Kalinauskas.

Visi asmenys, privalantys deklaruoti privačius interesus, naujos formos deklaracijas turės pateikti per porą mėnesių - iki rugsėjo 30 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Tai bus smagu konkurentams kompromituoti priešus. Tai dar vienas "saldainiukas" rinkėjus nukreipti nuo svarbiausių sprendimų priėmimo analizės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių