Bus ketvirtas mobilus operatorius?

Telekomunikacijų rinka gali būti perpiešta. Interneto, kitas paslaugas teikiantis Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) paskelbė keisiantis atgyvenusią „Wimax“ technologiją į mobiliųjų operatorių naudojamą LTE. Dabar ja keliauja mobilieji duomenys, bet ateityje esą bus perduodamas ir balsas, ir trumposios žinutės.

Rinkos analitikų teigimu, Telecentro idėja gali būti ne kas kita, kaip ketvirto mobiliojo ryšio teikėjo įkūrimas. Trijų didžiųjų operatorių turimų dažnių naudojimas nustos galioti 2017 metų spalį. Naujame aukcione ketina varžytis ir Telecentras. Bet rinkos senbuviai baiminasi, ar valstybės valdoma įmonė rungsis sąžiningai, ar neturės išskirtinių sąlygų.

„Trūksta skaidrumo. Yra buvę kvestionuojamų įvykių, kai buvo suteikiami, sakykime, dažnių diapazonai už išskirtinai žemą kainą ir t.t. Tai kaip bus šitoje vietoje išsprendžiamas klausimas? Taip pat dėl ekonominio pagrįstumo – kodėl vis dėlto valstybei apsimoka ir kas iš to gero visuomenei, rinkai, kad bus įvestas dar vienas – valstybinis – operatorius?“ – klausė „Infobalt“ vykdomasis direktorius Paulius Vertelka.

Rinkos analizę atlikusių konsultantų teigimu, naujas mobiliojo ryšio operatorius galėtų konkuruoti nebent stipriai mažesne kaina nei dabar imama už paslaugas, nes išskirtinės kokybės ar inovacijų negali pasiūlyti.

„Vartotojui tai teoriškai tikrai gera žinia – bus žaidėjas. Bet va, kas bus ir kas gali būt? Kai turi tą tinklą ir neturi abonentų, tu sakai: paleisiu paslaugas už dyką visiems. Arba už 2 eurus, ne už 12 – jei jau degu, tai padarysiu, kad ir kiti degtų“, – teigė įmonės „Civitta“ partneris Rokas Šalaševičius.

Susisiekimo ministerija, kurios žinioje yra Telecentras, įtaria mobiliųjų operatorių susitarimą neprisileisti galimo naujoko. Telecentro vadovas suplanuotų investicijų sumos neatskleidžia, tai esą komercinė paslaptis.

„Tegu labai smarkiai nesibaimina – mes iš principo nekeičiame savo strateginės krypties ir toliau teiksime tas pačias paslaugas, tai yra mobilūs duomenys, internetas ir balsas, ir dabar tą patį teikiame, niekas nuo to nesikeičia“, – ramino LRTC generalinis direktorius Remigijus Šeris.

Telekomunikacijų bendrovių atstovo teigimu, niekas nesipiktintų, jei į rinką veržtųsi privatininkas. Bet ši situacija – netipinė, nes konkuruoti gresia su valstybiniu verslu. Todėl laukiama atsakymo iš valdžios, kuriai išsiųsti oficialūs laiškai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių