Briuselyje bus tariamasi dėl Baltijos šalių sinchronizavimo su Vakarais

Viename svarbiausių dešimtmečio energetikos projekte - Baltijos valstybių elektros tinklų sinchronizavimo su Vakarų Europa - trečiadienį turėtų būti žengtas svarbus žingsnis. Baltijos energijos rinkos jungčių plano (BEMIP) valstybės ketina aptarti Europos Komisijos Jungtinių tyrimų centro atliktą studiją ir nuspręsti, kaip bus sujungiami Baltijos šalių ir Vakarų Europos tinklai.

Trečiadienį BEMIP susitikime dalyvaus energetikos viceministras Egidijus Purlys.

„Susitikime Europos Komisijos ir Baltijos regiono valstybių narių aukšto lygmens atstovai planuoja aptarti sinchronizacijos studijos, kurią Europos Komisijos užsakymu atliko Jungtinis tyrimų centras, rezultatus ir susitarti dėl būtinų tolesnių veiksmų, reikalingų bendram BEMIP šalių politiniam sprendimui pasiekti, bei konkrečių veiksmų atlikimo, siekiant Baltijos šalių sinchronizacijos įgyvendinimo“, - teigiama Energetikos ministerijos komentare.

Preliminariai Jungtinis tyrimų centras nusprendė, kad geriausiai Baltijos šalims būtų sinchronizuotis per Lenkiją su Vakarų Europa, o ne per Suomiją su Skandinavija. BNS žiniomis, studijoje numatoma, kad optimaliausias variantas būtų sinchronizacija per dvi elektros jungtis su Lenkija „LitPol Link“, tačiau Lenkijai nenorint tiesti antrosios elektros jungties, Lietuva yra išreiškusi poziciją, kad sutiktų sinchronizuotis ir per vieną elektros liniją. Tačiau su tokiu planu nesutinka Estija, anksčiau siekusi, kad sinchronizavimas vyktų per Suomiją su Skandinavija.

Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Europos Komisija vėliau turės derėtis su Rusija ir Baltarusija dėl atsijungimo nuo BRELL elektros žiedo, kuriame sinchroniškai veikia ir šių šalių elektros sistemos. Baltijos šalys atsijungti nuo BRELL sutarė iki 2025 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jons

Jons portretas
Palaukim rinkimų Prancūzijoje pabaigos ir tada sinchronizuokimės....

aisku

aisku portretas
kai nukvakusiu seniu namuose elektra dykai galima galvot apie laisve

Rimtautas

Rimtautas portretas
Kodėl visą laiką galvojama tik apie pilvą ? Tikri lietuviai, lojalūs Lietuvos piliečiai supranta, kad Baltijos šalių energetikos sinchronizavimas su Vakarų Europos anuliuoja Kremliaus primetamą energetikos priklausomybę, užsilikusią dar nuo sovietų laikų. Tik tada ateis tikroji energetinė nepriklausomybė nuo Rytų elektros tinklų. Tas ir neramina Kremliaus palaižūnus, kurie tuoj klausia: o kiek kainuos ?. Laisvė yra nepamatuojamai svarbiau už pilvą !
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių