Britanija pranašauja Graikijos pasitraukimą iš euro zonos

Europai gali tekti paaukoti Graikijos narystę euro zonoje, kad įtikintų Vokietiją skirti daugiau pinigų vieningosios valiutos gelbėjimui, pareiškė Didžiosios Britanijos finansų ministras George'as Osborne'as, o šie jo komentarai neabejotinai supykdys euro zonos lyderius.

Nuo Vokietijos, kuri yra didžiausia Europos Sąjungos (ES) ekonomika ir pagrindinė jos finansuotoja, priklauso, ar Bendrijai pavyks išgelbėti mažesnes krizės apimtas ekonomikas, taip pat ar Europa sugebės susitarti dėl bankų sąjungos, kad pagaliau sustabdytų jau pustrečių metų besisukančią skolų karuselę.

Didžioji Britanija ir kitos ES šalys ne kartą buvo susiginčijusios dėl šios krizės sprendinių, o Londonas griežtai atsisako dalyvauti euro zonos bankų sąjungos dalimi.

„Galiausiai nežinau, ar Graikijai reikės atsisakyti euro, kad euro zona galėtų imtis dalykų, reikalingų jos valiutos išlikimui“, - G.Osborne'as sakė duodamas interviu, kurį trečiadienį paskelbė dienraštį „The Times“.

„Tiesiog nežinau, ar Vokietijos vyriausybei reikės Graikijos pasitraukimo, kad galėtų paaiškinti savo visuomenei, kodėl reikalingi tam tikri dalykai, tokie kaip bankininkystės sąjunga, euroobligacijos ir panašūs dalykai“, - pridūrė jis.Nors Britanijos retorika griežta, ši šalis yra atsidūrusi keblioje padėtyje derybose su ES - ji nėra euro zonos narė, bet jos ekonomika glaudžiai susijusi su vieningosios valiutos bloko ateitimi.

Tuo tarpu antradienį ES lyderių susitikimų pirmininkas Hermanas Van Rompuy pareiškė, jog Bendrija padarys viską, kad Graikija liktų euro zonoje - jeigu tik Atėnai laikysis jiems suteikto finansinio gelbėjimo paketo sąlygų.


Šiame straipsnyje: Graikijaeuro zonaeuro krizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių