Per birželį lietuviai surinko daugiau taros nei Estija per metus

  • Teksto dydis:

VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ duomenimis (USAD) Lietuvoje užstato sistema sparčiai prigyja. Per penkis mėnesius šalies gyventojai pridavė 130 mln. pakuočių – tai yra 50 proc. daugiau negu buvo planuota prieš šios sistemos įvedimą.

Vien birželio mėnesį surinkta 52 mln. pakuočių – tiek, kiek Estijoje buvo surinkta per visus pirmus metus įvedus sistemą.

„Viena pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės naudojasi užstato sistema, yra jos patogumas. Vasario 1 d., kai sistema tik pradėjo veikti, Lietuvoje jau buvo pastatyta 450 taromatų – daugiau nei šiuo metu jų veikia Estijoje. Šiuo metu įrengta per 900 taromatų. Net devynios iš dešimties pakuočių į sistemą grįžta būtent šiais įrenginiais“, – sako Gintaras Varnas, USAD generalinis direktorius.

Dar vienas pasiteisinęs sprendimas – taromatų kioskai didesnių prekybos centrų prieigose. Tokiu būdu nereikia taros nešti į parduotuvę, galima atvežti didesnius jos kiekius. Šalies parduotuvių stovėjimo aikštelėse jau pastatyta daugiau nei 350 kioskų.

Pirmų penkių mėnesių pakuočių grąžinimo statistika jau leidžia daryti ir tam tikras išvadas apie žmonių įpročius naudojantis užstato sistema. Remiantis USAD duomenimis, vartotojas vienu kartu į taromatą priduoda vidutiniškai 15 vienetų taros. Tai rodo, kad dažniausiai gyventojai tarą grąžina sukaupę didesnius jos kiekius. Daugiausiai grąžinama plastikinių butelių – jų atliekų surinkta 2500 tonų. Stiklinių butelių ir metalinių skardinių surinkta atitinkamai 2500 ir 700 tonų.

„Daugiausiai taros gyventojai priduoda savaitgaliais – tuomet naudojimasis taromatais išauga penktadaliu. Palyginus pavasario ir vasaros statistiką, pakuočių grąžinimas ženkliai padidėja pamėgtuose šalies kurortuose – Neringos savivaldybėje, Palangoje, Birštone. Nuolat stebime gyventojų srautus prie taromatų ir ieškome galimybių daugiau jų įrengti ten, kur yra didžiausias poreikis“, – pasakoja G. Varnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Nesvaikite cia apie eiles prie taromatu. Na,palaukiate 2-3 min. ir visas laukimas. Ir visai nereikia del,kaip jus issireiskete,keliu centu,parduotuveje stoveti eileje. Kai eisite apsipirkti,tada ir priduosite ceki ir jums ta kaina isskaiciuos is prekiu kainos. Cia jau toks uzsiemes veikejas esate,kad stovite eileje parduotuveje tik paimti tu "keliu centu"? Juokinga! Svarbu paverkti,ar ne?

rinkėjai

rinkėjai portretas
Ar kas nors bent vieną alkoholiu prekiaujančią parduotuvę,ar kokią naktinę kavinę pasistengė uždaryti -ne. Tai ko čia tuščiai pliaukšėti. Tad manau,kad rinkėjai turėtų balsuoti už tą partiją,kuri imsis drąsių ir kardinalių pokyčių ,kovoje su prekyba alkoholiu.

Jonas

Jonas portretas
Ne ta puse deda :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių