Bendrovei „Palink“ – 360 tūkst. litų bauda

Konkurencijos taryba pripažino, kad bendrovė „Palink“, valdanti mažmeninės prekybos tinklui IKI priklausančias parduotuves, pažeidė Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymą, kadangi nepagrįstai suvaržė prekių tiekėjų galimybes laisvai veikti rinkoje.

Už nustatytą pažeidimą bendrovei skirta 360 tūkst. litų piniginė bauda.

Įvertinusi atlikto tyrimo išvadas Konkurencijos taryba nustatė, kad „Palink“, kaip didelę rinkos galią turinti mažmeninės prekybos įmonė, atliko draudžiamus veiksmus sudarydama sutartis su maisto prekių ir gėrimų tiekėjais dėl reklamos paslaugų teikimo.

Šiose sutartyse buvo nuostata, kad analogiškos prekės nebus tiekiamos kitoms mažmeninės prekybos įmonėms tokia pat ar mažesne kaina visu reklaminės akcijos metu. Tokius veiksmus draudžia Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymas: draudžiama reikalauti iš tiekėjo užtikrinti, kad mažmeninės prekybos įmonei parduodamų prekių kainos bus mažesnės už kitiems pirkėjams (pavyzdžiui, prekybos centrams) parduodamų tų pačių prekių kainas.

Įvertinusi atlikto tyrimo medžiagą ir atsižvelgusi į tai, kad „Palink“ standartinėse sutartyse dėl reklamos paslaugų teikimo buvo numačiusi nuostatą, jog tiekėjai kitoms mažmeninės prekybos įmonėms netieks prekių tokia pat ar mažesne kaina visu reklaminės akcijos metu, Konkurencijos taryba padarė išvadą, kad bendrovė elgėsi nesąžiningai ir nepagrįstai suvaržė tiekėjų galimybes laisvai veikti rinkoje.

Konkurencijos taryba pažymi, kad „Palink“ iniciatyva sutartyse dėl reklamos paslaugų teikimo įtvirtintas draudimas maisto prekių ir gėrimų tiekėjams reklaminės akcijos metu tiekti prekes kitiems prekybos centrams tokia pat ar mažesne kaina negu „Palink“, apribojo ne tik tiekėjų laisvę. Dėl tokio apribojimo gali nukentėti ir vartotojai, kadangi pasiūlyti vartotojams tokių pat prekių mažesnėmis kainomis kitiems prekybos centrams yra mažiau galimybių, teigiama Konkurencijos tarybos pranešime.

Skirdama „Palink“ baudą už pažeidimą, Konkurencijos taryba teigia atsižvelgusi į atsakomybę lengvinančią aplinkybę, kad „bendrovė ėmėsi aktyvių veiksmų ir užkirto kelią žalingoms pažeidimo pasekmėms“.

Bendrovė praneša, kad nesutinka su Konkurencijos tarybos priimtu nutarimu bei paskirta bauda, todėl šį tarybos nutarimą apskųs.


Šiame straipsnyje: ikipalinkKonkurencijos taryba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Sara

Sara portretas
ot gerai, žmones išnaudoja tik...

plačiai paplitę

plačiai paplitę portretas
netikiu, kad tikrintojai nežino, jog tokius dakykus daro visi didieji prekybos tinklai, kai vienas pažįstamas norėjp pardavinėti alu pigiau nei netoli esantis prekybos centras, tiekėjai jam pasakė, kad taip jis daryti negali, nes tuomet jų alaus nebepriims didysis prekybos centras. Tai ką -- tie tikrintojai apsimeta nežiniukais?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių