„Bankų sargas“: bankai ir jų probleminiai klientai neturėtų nutraukti sutarčių (papildyta)

  • Teksto dydis:

Bankų ir įsipareigojimų nevykdančių klientų ginčuose reikėtų kuo anksčiau surasti ir pasiūlyti problemų sprendimo variantų ir, jei įmanoma, išvengti kredito sutarties nutraukimo.

Tai numatyta Lietuvos banko Priežiūros tarnybose parengtose ir patvirtintose įsiskolinimų, susidariusių klientams nesilaikant finansinių įsipareigojimų pagal kredito sutartis, valdymo gairėse, pranešė centrinis bankas.

"Nors Civiliniame kodekse įtvirtinta kredito įstaigų ir jų klientų, turinčių sunkumų vykdyti įsipareigojimus, pareiga bendradarbiauti, tačiau kasdienė praktika ne visuomet atitinka teisės aktų reikalavimus. Naujosiose gairėse pateikti tinkamo praktinio bendradarbiavimo pavyzdžiai, kurių įgyvendinimas padės mažinti įtampą ieškant optimalių sprendimų, kai vartotojai turi sunkumų grąžinti paskolas", - pranešime sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

Pasak Lietuvos bankų klientų asociacijos generalinio direktoriaus, Vartotojų ir bankų tarybos nario Rūtenio Paukštės, valdymo gairės turėtų pagerinti klientų ir kredito įstaigų santykį bei apsaugoti bankų klientus nuo nepamatuotų sankcijų.

"Neretai matome situacijas, kai kredito įstaiga, klientui vėluojant vykdyti įsipareigojimus, elgiasi vienašališkai, užima galios poziciją. Suprantama, kad kreditus grąžinti būtina, tačiau visgi sankcijos turi būti taikomos protingai ir paisant kliento interesų", - pranešime spaudai teigė R.Paukštė.

Gairėse numatyta, kad kredito įstaiga turi nuolat stebėti kliento finansinių įsipareigojimų vykdymą, o pastebėjusi, kad jie nevykdomi, - nedelsdama apie tai informuoti klientą. Be to, kredito įstaiga turėtų išsiaiškinti įsipareigojimų nevykdymo priežastis, kad būtų galima kuo anksčiau surasti bei pasiūlyti klientui problemų sprendimo variantų ir skolos pertvarkymo būdų.

Klientas savo ruožtu turėtų per protingą terminą informuoti kredito įstaigą apie atsiradusius sunkumus vykdyti kredito sutartį, pateikti papildomos informacijos, reikalingos jo mokumui ir gebėjimui vykdyti finansinius įsipareigojimus įvertinti. Jis taip pat gali ir pats kreiptis raštu į kredito įstaigą dėl skolos pertvarkymo.

Kredito įstaiga neturėtų taikyti klientui neadekvačių ir neprotingai didelių netesybų. Bet kokie mokesčiai, kuriuos klientas turėtų sumokėti, kad būtų padengti kredito įstaigos nuostoliai, atsirandantys dėl kliento laikino nemokumo, turėtų būti tik kompensuojamojo pobūdžio.

Gairės parengtos Vartotojų ir bankų tarybos iniciatyva. Šią tarybą Lietuvos bankas, siekdamas tvarios finansų rinkos plėtros ir ieškodamas būdų veiksmingai spręsti bankų ir jų paslaugų vartotojų asociacijų problemas, įsteigė 2012-ųjų liepą. Joje dirba finansinių paslaugų vartotojų interesams atstovaujančių institucijų ir Lietuvos bankų asociacijos deleguoti atstovai, o tarybos veiklą koordinuoja Lietuvos banko Priežiūros tarnyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
O kai bankas man nuostolius daro, tai aš sutarties nutraukti negaliu, nes tokias netesybas tektų mokėt kad oi! Tuo klausimu ką pasakytumėt, priežiūros tarnybininkai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių