Banko analitikas: žmonių santaupas „valgo“ infliacija

  • Teksto dydis:

Indėliai, pinigai banko sąskaitoje ir grynieji – taip su savo santaupomis elgiasi Lietuvos gyventojai. Bendros sumos nuo krizės išaugo, bet lėšų tvarkymo proporcijos, anot ekspertų, nepasikeitė – apie 70 proc. finansinio turto laikoma būtent taip.

Investavimas žmonių nedomina, išskyrus suprantamiausias investicijas – į nekilnojamąjį turtą. Indėliuose ir bankų sąskaitose Lietuvos gyventojai, skaičiuojama, sukaupę daugiau nei 12 milijardų eurų. Dar bent apie 1,5 milijardo laiko grynaisiais.

Analitikai indėlių populiarumą aiškina įsitikinimu, kad iš jų garantuotai galima uždirbti. Bet dabar pinigų savininkai už indėlius nieko negauna. Žemos palūkanos, prognozuojama, išliks ir artimiausiais metais. Tuo metu prekių ir paslaugų kainos kasmet kyla. Vidutinė metinė infliacija, SEB banko skaičiavimu, pastarąjį dešimtmetį siekė maždaug 3 proc. Panaši, prognozuojama, bus ir šiemet.

„Žmonių santaupas „valgo“ infliacija. Ir, greičiausia, ateityje taip pat „valgys“. Tie pinigai įdarbinami neoptimaliai. Jeigu 1000 eurų tiesiog būtų laikoma grynaisiais arba banko sąskaitoje, tai būtų daugiau negu 20 proc. praradimas per 10 metų. Tiek pinigai nuvertėja“, – sako SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas.

Išsamiau – Irmos Janauskaitės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alvydas

Alvydas portretas
Melagiai pinigus valgo premijos ir kitos islaidos kaip jie ivardija

Ne infliacijai

Ne infliacijai portretas
Jei visi taupytu, o ne leistu pinigus bijodami infliacijo, tai jos nebutu visai.

...

... portretas
Reikia infliaciją įstatymu uždraust!!! Bet tai būtų krachas visokiausio plauko 'ekonomistams'.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių