D. Kreivys: žengtas svarbus žingsnis perimant elektros energetikos valdymą

  • Teksto dydis:

Baltijos šalių elektros perdavimo tinklo operatorėms atsisakius sisteminių paslaugų iš Rusijos, energetikos ministras Dainius Kreivys sako, jog žengtas svarbus žingsnis perimant Baltijos šalių elektros energetikos sistemų valdymą į savo rankas.

„Sveikinu šį svarbų Baltijos šalių elektros energijos operatorių susitarimą. Tai svarbus žingsnis perimant Baltijos šalių elektros energetikos sistemų valdymą į savo rankas“, – pranešime sakė D. Kreivys. 

Baltijos šalių operatorės nuo birželio 1-osios sistemą balansuoja bendromis pajėgomis. Tuo pačiu jos išlaiko posovietinio BRELL žiedo standartus atitinkantį balansą su Rusijos elektros sistema.

Iki šiol vadinamojoje IPS/UPS elektros sistemoje veikiančios Baltijos šalys naudojosi techniniais rusiškos energijos srautais sistemai balansuoti. 

„Balansuodamos sistemą, tai yra užtikrindamos pusiausvyrą tarp pagamintos ir suvartotos elektros energijos, operatorės ketina naudoti tik Baltijos, Šiaurės šalių ir Lenkijos rezervinius pajėgumus. Trijų operatorių pradėtos įgyvendinti priemonės mažins Baltijos priklausomybę nuo greitojo dažnio valdymo rezervų, kuris buvo užtikrinamas Rusijoje, taip atsisakant techninių rusiškos elektros srautų sistemos balansavimui“, – rašoma „Litgrid“ pranešime.

Šią paslaugą Lietuvos bendrovei „Litgrid“, Latvijos „Augstprieguma tikls“ ir Estijos „Elering“ iki birželio teikė tarpininkė – dėl ES sankcijų Rusijai veiklą sustabdžiusi „Inter RAO Lietuva“.

Tai, kad Baltijos šalių operatoriai svarsto nutraukti sutartį ir stabdyti mokėjimus „Inter RAO Lietuvai“ už jos tiekiamą likutinį disbalansą, BNS antradienį patvirtino Estijos operatorė „Elering“.

Pagal 2014 metais pasirašytą sutartį trys Baltijos šalių operatoriai su „Inter RAO Lietuva“ atsiskaito už Rusijos teikiamą likutinį disbalansą. Tokia paslauga buvo teikiama, nes Baltijos šalys vis dar veikia vadinamajame BRELL žiede, o Rusijos perdavimo tinklo operatorius užtikrina pirminį dažnio valdymą.

Sutartis turėjo galioti iki šių metų pabaigos.   

Baltijos šalys gegužės 22-ąją sustabdė prekybą „Inter RAO Lietuvos“ tiekiama rusiška elektra. Tai padaryta po to, kai  sprendimą stabdyti prekybos sandorius gegužės 20 dieną priėmė biržos operatorė „Nord Pool“. Nuo gegužės 22-osios  rusišką energiją Baltijos šalyse pakeitė vietos gamyba ir importas iš Vakarų ir Šiaurės šalių.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) praėjusį penktadienį iki birželio 26 dienos sustabdė  „Inter RAO Lietuvos“ elektros importo bei nepriklausomo tiekėjo licencijas. Įmonei iki tol neįrodžius, kad yra finansiškai pajėgi tęsti veiklą, VERT panaikins leidimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių