Baltarusija: visą Astravo AE pagamintą elektrą suvartosime patys

  • Teksto dydis:

Baltarusija pareiškė, jog visa statomos Astravo branduolinės jėgainės pagaminta elektra bus suvartojama vidaus rinkoje. Anksčiau šalies pareigūnai ne kartą yra sakę, jog vienas reaktorius bus skirtas vidaus vartojimui, o kitas - eksportui.

"Elektros energija, kurią gamins Astravo AE, bus skirta vidaus vartojimui, ji visa bus suvartojama šalyje. Branduolinę jėgainę statome, kad sustiprintume savo energetinį saugumą bei padidintume savo ekonomikos konkurencingumą", - "Belta" naujienų agentūrai sakė Baltarusijos energetikos viceministras Vadimas Zakrevskis, reaguodamas į Lenkijos ir Lietuvos atstovų pareiškimus apie ketinimus neimportuoti Astravo elektros.

Jo žodžiais, eksportas nebuvo lemiamas veiksnys sprendimui statyti branduolinę jėgainę.

Tai, kad Astravo AE pagamintą elektrą gali būti sunku eksportuoti, yra pripažinęs ir Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

"Kaimynai vargu ar galės iš mūsų pirkti šią elektrą. Rusijoje elektros gamyba - perteklinė, Ukrainoje elektros energijos taip pat pakanka. Europoje - sava elektra. Astravo AE gaminamą elektrą bus sunku eksportuoti", - anksčiau sakė A.Lukašenka, kurį citavo agentūra "Interfax".

Lenkijos vyriausybės įgaliotinis energetikos infrastruktūros klausimais Piotras Naimskis praėjusią savaitę sakė pareiškė, kad šalis nepirks elektros iš Baltarusijos bei išardys elektros liniją tarp šalių. Blokuoti elektrą iš Astravo AE raginanti Lietuva ne kartą yra pareiškusi, kad ši Astravo AE statoma nesilaikant saugumo standartų.

Astravo AE stato Rusijos valstybinė branduolinės energetikos korporacija "Rosatom", projektą finansuojant Rusijos vyriausybei. Statytojai teigia, jog pirmasis 1,2 gigavato (GW) galios blokas turėtų veikti 2019-aisiais, o toks pat antrasis reaktorius - 2020 metais. Jėgainė statoma 20 kilometrų nuo Lietuvos-Baltarusijos sienos ir apie 50 kilometrų nuo Vilniaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
kad baltarusiai tik tada naudosis Klaipėdos uostu jai lietuviai pirks iš jų elektrą, šiaip tai visos kaimyninės šalys dėl jų krovinių kovoja

taigi

taigi portretas
latviai ir estai nori pirkti

lytwynu ,ir sliaktu

lytwynu ,ir sliaktu portretas
falsyvumui nera rybu... vienu zodziu wasalai-wiargai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių