Baltarusija vėl prašo Lietuvos surengti konsultacijas dėl Visagino AE

Baltarusija siūlo Lietuvai surengti konsultacijas dėl planų statyti atominę elektrinę (AE) Visagine. Tokį pasiūlymą kaimyninės valstybės gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministerija nusiuntė Lietuvos aplinkos ministerijai.

„Gamtos išteklių ministerija pasiūlė Lietuvos aplinkos ministerijai surengti daugiau konsultacijų dėl dvišalio susitarimo dėl konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste laikymosi projekto, taip pat atsakyti į tam tikrus klausimus dėl planuojamos Visagino AE statybos“, - pranešė Rusijos naujienų agentūra „Itar-Tass“, remdamasi šaltiniais Gamtos išteklių ministerijoje.

Ministerija paaiškino, kad Minską su Visagino AE statyba susiję klausimai domina, nes Lietuva planuoja panaudoti Japonijos ir JAV korporacijos „Hitachi-GE Nuclear Energy“ technologijas ir reaktorių, kuris panašus į įrengtus Japonijos Fukušimos atominėje elektrinėje, kurioje 2011 metų kovo mėnesį įvyko branduolinis incidentas.

Be to, ministerija pažymėjo, kad inžinerinius-geologinius ir geotechninius tyrimus atominei elektrinei parinktoje statybvietėje Lietuva atliko 2010 metais, tai yra po poveikio aplinkai vertinimo pagal Espo konvenciją procedūrų.

„Atsižvelgiant į Černobylio patirtį ir rimtas nelaimės Japonijos Fukušimos AE radioekologines pasekmes, Baltarusijos susirūpinimas dėl atominės saugos yra suprantamas ir pagrįstas“, - pareiškė Gamtos išteklių ministerija.

Ministerija priminė, kad Visagino atominę elektrinę Lietuva ketina statyti mažesniu nei trijų kilometrų atstumu nuo Baltarusijos sienos.

Kiek anksčiau Baltarusija pakvietė Lietuvos kolegas aptarti klausimus, susijusius su atominių elektrinių statyba dviejose šalyse – atominės elektrinės Baltarusijos Gardino regione ir Visagino AE. Lietuva atsakymo nepateikė, rašo „Itar-Tass“.

Minskas kaltina Lietuvą Espo konvencijos nuostatų nesilaikymu, renkantis Visagino AE statybvietę.

Tuo tarpu Lietuva nesutinka su Minsko planais statyti atominę elektrinę Astravo rajone šalia Lietuvos sienos.


Šiame straipsnyje: Visagino AE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Atominė elektrinė neišlaiko konkurencijos su skalūnų dujomis, nes šių dujų yra tiek daug ir jos yra tokios pigios. Amerikiečiai pirmieji įvaldė skalūnininių dujų technologiją. Tuo tarpu lenkai yra labai proamerikietiški, todėl jie leidžia Lenkijoje išgauti skalūnų dujas. Be to, Lenkijoje turima pakankamai vietos ir panaudotam vandeniui. Tuo tarpu branduolinę energetiką vėl siekiama įkraustyti į Lietuvą dešimtmečiams. Atominei elektrinei prisieina konkuruoti su pigia skalūnų dujų energija. Ar nors vienas atomo entuziastas apie tai pagalvojo? Pasak ekonomisto R.Kuodžio, nemažai vandens nutekėjo nuo "LEO" skandalo laikų, per tą laiką galėjo atsirasti argumentų, kodėl atominės elektrinės nebereikia. „Nebuvo tuo metu nei fukušimų, nei skalūnų dujų revoliucijos. Tuo metu alternatyvos, žaliosios technologijos dar buvo gana brangios. Dabar remtis 5 m. įstatymu darant tokį sprendimą? "LEO" buvo papokštavimas“, – teigia R. Kuodis. Kai kurie A.Kubiliaus šalininkai teigia, kad skalūnų dujos neišlaikys konkurencijos su atominėmis elektrinėmis. Vėlu spėlioti. Jau išlaiko. JAV gamina milžiniškus kiekius skalūnų dujų. Tos dujos yra pigios. Todėl nebeapsimoka statyti branduolines jėgaines. Naivu nematyti revoliucijos, kuri vyksta JAV energetikoje, bei manyti, kad tai neateis į mūsų kontinentą. Arba jūs, atomo šalininkai, esate asilai, kokių reta pasaulyje, arba antirusiški savižudžiai, traukiantys paskui save visą Lietuvą, įskaitant motinas ir vaikus. Bet kokiu atveju jūsų vieta yra psichiatrinėje.

gebelsas

gebelsas portretas
ka cia tas Lukasenko nusisneka... taigi senai aisku kad japoniska AE statoma Lietuvoje saugi 100 procentu . a va baltarusiska tiek pat nesaugi kiek lietuviska saugi ir pigi.... lopas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių