Baltarusiją dėl Astravo AE konsultuojantys mokslininkai gavo URM leidimą?

  • Teksto dydis:

Lietuvos energetikos instituto, kurio ekspertai konsultuoja Baltarusiją, statančią Astravo atominę elektrinę, vadovas Sigitas Rimkevičius sako, kad Lietuvos mokslininkų dalyvavimas projekte buvo suderintas su Užsienio reikalų ministerija. Tačiau pastarosios atstovas sako, jog tai akibrokštas.

Mokslininkai gali būti patikimu informacijos šaltiniu

„Ministerijos atstovai suprato šią misiją, iš kurios galima turėti ir naudos, – mūsų mokslininkai gali būti patikimu informacijos šaltiniu“, – „Lietuvos rytui“ sakė S. Rimkevičius.

Tačiau specialus Lietuvos atstovas Astravo AE reikalams, URM atstovas Darius Degutis teigė nieko nežinojęs apie Lietuvos mokslininkų dalyvavimą ES projekte ir griežtai pareiškė, kad tai – sunkiai suprantamas akibrokštas: „Lietuvos pozicija labai aiški. Atominės elektrinės statyba turi būti nedelsiant sustabdyta.“

Ministerijos atstovai suprato šią misiją, iš kurios galima turėti ir naudos.

Pasak S.Rimkevičiaus, galima piktintis dėl elektrinės statybų, bet ji vis tiek statoma ir tikriausiai bus pastatyta.

„Tai gal mums svarbu turėti bent kokią nors informaciją apie statybas ir siekti, kad šis objektas būtų kaip įmanoma saugesnis“, – sakė instituto vadovas.

Jis pritaria oficialiai Lietuvos pozicijai dėl Astravo AE – tokioje vietoje ji negali būti statoma.

„Bet turime būti pasiruošę ir kitam variantui. Toks yra ir Europos Komisijos tikslas. Ji šių statybų neremia, bet yra susirūpinusi būsimos AE saugumu, todėl ir siunčia labiausiai patyrusius specialistus į Baltarusiją tam atvejui, jeigu elektrinė ten atsiras“, – sakė R.Rimkevičius.

Projektas, kuriame dalyvauja Lietuvos mokslininkai, finansuojamas pagal EK programą „Branduolinės saugos instrumentas“, kuriai tam tikrą dalį lėšų skiria ir Lietuva.

Turėtų iš naujo įvertinti savo poziciją

Astravo atominę elektrinę (AE) statančią Baltarusiją konsultuojančio Lietuvos energetikos instituto vadovui pareiškus, kad jo mokslininkų dalyvavimas projekte buvo suderintas su Užsienio reikalų ministerija, pastaroji pareiškė, kad institutas turėtų iš naujo įvertinti savo poziciją.

„Atsižvelgiant į tai, kad pastaruoju metu buvo priimti įstatymai, kuriuose Astravo AE pripažinta nesaugia ir įvardinta kaip grėsmė nacionaliniam saugumui, URM nuomone, institutas turėtų iš naujo įvertinti savo poziciją“, - rašoma URM komentare BNS.

Pasak ministerijos, susitikime su instituto vadovu Sigitu Rimkevičiumi ir mokslininku Eugenijumi Ušpuru buvo išreikštas susirūpinimas dėl jų bendradarbiavimo su Baltarusija, taip pat jie perspėti apie galimas grėsmes.

„Užsienio ministerija pagal savo kompetenciją negali Lietuvos energetikos institutui nei uždrausti, nei leisti vykdyti tam tikrų veiklų“, - pridūrė URM.


Šiame straipsnyje: Astravo AEatominė energetika

NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Šizikai jau ir Europos Sąjungos komisijai priekaištauja :))) Iš jūsų visi juokiasi, esat visos Europos pašaipos objektas, taip kad pats laikas išstoti ir oficialiai pasiskelbti jankių kolonija kokia ir esat.

mokslininku reik neleist

mokslininku reik neleist portretas
reikia siust lansbeza, jei lansbezda paskleis negera kvapa reiskia elektrine nesaugi...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių