Baigiantis „Gazprom“ permokai, Lietuvos vartotojams dujos gali brangti

Šiemet baigiantis dujų kainos permokai vartotojams, kuri atsirado 2014 metais Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ pritaikius dujų kainos nuolaidą Lietuvai, nuo liepos dujų kaina buitiniams vartotojams galėtų didėti 7-13 proc..Tačiau galutinį pokytį nulems tarptautinė situacija naftos ir dujų rinkoje. Ekonomistų teigimu, vien tik dujų brangimas žmonių išlaidų neturėtų labai paveikti, tačiau kartu brangstant degalams bei kitiems produktams, nepasitenkinimas visuomenėje turėtų augti.

Kainų komisija, nustatydama dujų kainas pirmajam šių metų pusmečiui, numatė, kad iki liepos gyventojams turėtų būti grąžinta 4,2 mln. eurų permokos. Kiek konkrečiai ji sumažina tarifą, komisija neatskleidžia, tačiau nurodo, kad priklausomai nuo vartotojų grupės, nuolaida sudaro 7-13 proc. bendro tarifo.

„Priklausomai nuo gamtinių dujų suvartojimo (I,II ir III pogrupiai), kainoje su PVM sukauptos gamtinių dujų nuolaidos dalis sudaro nuo 7 iki 13 proc.“, - BNS nurodė Kainų komisija.

Pavyzdžiui, I grupės vartotojams, kurie dujas naudoja maistui gaminti, tarifas galėtų išaugti nuo 61 iki 65-69 centų už kubą, o visi kiti veiksniai išliktų stabilūs. Tačiau šiemet prognozuojamas naftos kainų augimas, o tai gali padidinti ir „Gazprom“ dujų kainas.

Galutinį tarifą nulems pasaulinės kainos

„Lietuvos dujų tiekimo“ vadovo Manto Mikalajūno teigimu, įmonė ieško būdų, kaip mažinti sąnaudas ir kartu - kainas gyventojams, tačiau jis atkreipia dėmesį, kad didelę dalį kainos, be dujų, sudaro infrastruktūros išlaikymo kaštai, kurie šių metų antrąjį pusmetį nesikeis.

„Sąnaudos iš esmės sudaro nedidelę dalį kainodaroje, pagrindiniai elementai pačių dujų kaip produkto kaina, infrastruktūros - tai yra perdavimo, skirstymo ir terminalo dedamoji. Infrastruktūros kaina nustatoma metams, antrąjį pusmetį nenumatoma kokių nors pokyčių, tai lieka vienintelis veiksnys - įsigyjamų dujų kaina“, - BNS sakė M.Mikalajūnas.

Todėl, anot jo, pasaulinės dujų kainos daugiausiai koreguos ir antrojo šių metų pusmečio kainas. Jeigu jos sumažėtų, būtų galima tikėtis, kad kainos vartotojams išliks stabilios, o jeigu augs - tai pajus ir gyventojai.

„Bet kuriuo atveju kaina, kuri mokama vartotojo, siejasi su kaina, kuri yra tarptautinėse rinkose. Negali būti, kad kainai kylant, vartotojui išlieka ta pati kaina, arba net mažėja. Tai bet kuriuo atveju mes žiūrime, kaip išlaikyti maksimaliai tą stabilumą. Ir kol kas prognozės kainos rodo kilimo tendenciją, bet tai gali dar pasikeisti ir kaina gali stabilizuotis, nes šaltuoju periodu prognozė daro įtaką visų metų prognozei“, - BNS sakė M.Mikalajūnas.

„Jeigu ta kaina mažėtų, net ir per pirmąjį pusmetį neatitikimas tarp prognozuotos ir faktinės kainos galėtų būti papildomas veiksnys gyventojų kainai ateities laikotarpiui, kas padėtų išlaikyti stabilumą“, - pridūrė jis.

Tačiau, jo nuomone, realu būtų, jei dujos antrąjį 2017-ųjų pusmetį kainuos tiek, kiek ir 2016-ųjų pirmąjį pusmetį - 66 centus.  

„Mes turbūt neturėtume kalbėti apie didelius pakilimus. Mes jau dvejus metus turėjome pakankamai žemą, priimtiną kainą. Nuo 2016-ųjų antro pusmečio iki 2017-ųjų pirmo pusmečio pabaigos ji dar labiau sumažėjusi. Tai iš šiandienos perspektyvos žiūrint, galbūt galėtume grįžti į 2016-ųjų pirmojo pusmečio kainą. Tai europiniu mastu žiūrint yra pakankamai žemas kainų lygis ir priimtinas vartotojams“, - aiškino M.Mikalajūnas.

Ministerija: kainų svyravimai neišvengiami

Energetikos ministerija teigia, kad dujų kainas vartotojams siekiama mažinti, didinant dujų vartotojų skaičių ir kuriant bendrą Baltijos šalių dujų rinką, kuri galėtų sumažinti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymą. Tačiau ministerija pabrėžia, kad kainų svyravimai yra neišvengiami.

„Lietuvoje, kaip ir visose atvirose ir konkurencingose dujų rinkose, dujų kainą diktuoja rinkos dėsniai ir globalių veiksnių lemiami dujų kainų svyravimai yra neišvengiami. Ministerija toliau vykdo ilgalaikes dujų tarifo mažinimo priemones, susijusias su dujų infrastruktūros išlaikymo kaštų mažinimu“, - komentare BNS nurodė ministerija.

Anot jos, šiuo metu matoma tendencija, kad dujų kainos pasaulinėse rinkose kyla, tačiau antrajam pusmečiui prognozės gali pasikeisti, tad kainų pokyčių ji kol kas neprognozuoja.

„Šiuo metu tarptautinėse rinkose matomas dujų kainų kilimas, tačiau nustatant antrojo pusmečio kainas, bus vadovaujamasi dujų kainų prognozėmis antrajam pusmečiui, o šios dar gali gerokai pasikeisti“, - teigia ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Charlesedicy

Charlesedicy portretas
wh0cd299895 [url=http://zoloft24.us.org/]zoloft[/url]

Anonimas

Anonimas portretas
jau matyt inden penden neišsilaiko,todėl vėl dujos brangsta,ant naujo mėlyno andaroko pinigų neužtenka

Paskaitant komentarus

Paskaitant komentarus portretas
Jei pasaulyje dujos brangs, mūsų buduliai galvoja, kad laivą turėdami dujos turėtų pigti. Neužmušama vergų logika.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių