A. Ažubalis: EK pradėtas „Gazprom“ veiklos tyrimas bus sėkmingas

Europos Komisijos (EK) pradėtas tyrimas dėl Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ kainų politikos ir galimo naudojimosi monopoline padėtimi Lietuvoje ir kitose Rytų Europos šalyse bus sėkmingas, trečiadienį pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

„Aš tikrai tikiu, kad sėkmingas bus Europos Komisijos atliekamas Rusijos monopolinio energetikos flagmano “Gazprom„ veiklos tyrimas, nes, kiek aš žinau, Europos Komisija tyrimo imdavosi tik tada, kada būdavo įsitikinusi, kad yra pakankamai rimti duomenys“, - Lietuvos energetikos konferencijoje trečiadienį Vilniuje sakė ministras.

„Manau, labai svarbu tai, kad Europos Sąjunga atkreipė dėmesį į tai, ką Lietuvos atstovai kalbėjo kelerius metus - negalima diskriminuoti Europos Sąjungos valstybių, kai dujų kaina dirbtinai didinama vieniems, o mažinama kitiems“, - pridūrė A. Ažubalis.

A. Ažubalis,vėliau BNS patikslino, kad kalbėdamas apie sėkmingą tyrimą, turėjo mintyje tai, kad visi antimonopoliniai tyrimai, kuriuos atliko Europos Komisija, „buvo vykdomi gerai pasirengus, turint pakankamai duomenų, ir jie būdavo, svarbiausia, giliai profesionalūs ir nepolitizuoti“.

Jis neprognozavo EK tyrimo dėl „Gazprom“ veiklos baigties.„Čia man sunku ką pasakyti, reikia tiesiog laukti ir žiūrėti. Vienos kompanijos laukia iki galo, gauna baudą ir sumoka, jeigu nori likti rinkoje. Kitos kompanijos ieško kitų būdų“, - sakė ministras.Europos Sąjungos insititucijų, tiriančių konkurencijos rinkos pažeidimus, darbą jis palygino su piktu šunimi.

„Europos Sąjungos institucijos, kaip mes besakytume, kad tai yra nerangūs ir biurokratiniai monstrai, tačiau aš kartais juos palyginčiau kaip ir su tam tikru tokiu nedideliu, galbūt nelabai išvaizdžiu pitbuliu, kuris jeigu jau įsikimba, tai jau ir nebepaleis. Čia turiu minty Europos Sąjungos institucijų ilgametės kovos su rinkos iškraipymais dėl monopolinių įmonių sprendimų praktiką“, - kalbėjo ministras.

EK šiuo metu atlieka tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos Vidurio ir Rytų Europoje - be kita ko, įtariama, kad koncernas, susiedamas dujų kainas su naftos kainomis, galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams.

Komisijai Rusijos koncerną dėl galimo piktnaudžiavimo, nustatant dujų kainą, apskundė Lietuvos Vyriausybė bei kai kurios kitos ES šalys.Lietuva mano, kad „Gazprom“ šaliai, kuri pirmoji iš Baltijos šalių įgyvendina trečiąjį ES energetikos paketą ir iki 2014 metų pabaigos ketina visiškai atskirti Rusijos koncerno iš dalies valdomų „Lietuvos dujų“ veiklas, taiko diskriminacinę dujų kainą, kuri yra didžiausia ES.

Anot energetikos ministro Arvydo Sekmoko, „Gazprom“ dujų kaina Lietuvai 2004-2012 metais išaugo šešis kartus - nuo 84 JAV dolerių iki 497 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aaaaa

aaaaa portretas
na baikit juokinti su savo, tipo ,kad mes pasaulio bamba . Nusispjaut ES i tokia salele pries Rusija . Prisiminkit savo parasyma po kokiu 3 menesiu ,kad nulis cia tas jusu prasyma s

malpa

malpa portretas
putinas sumokes asmeniskai is savo saskaitos

kaunietis x

kaunietis x portretas
ąąąąsssssiiiillllaaaassss blondinas su vienu batu.......
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių