Azerbaidžane turistus vilioja naftos kvapą ir spalvą turinčiais aliejais

Medicininis turizmas – viena iš sričių, galinti papildyti Lietuvos ir Azerbaidžano kurortų sanatorijų biudžetus. Naftalano kurortas, garsėjantis pasaulyje gydomaisiais mineraliniais aliejais, turinčiais naftos kvapą ir spalvą, išgaunamais iš naftos telkinių, patrauklus lietuviams. Azerbaidžaniečiai irgi renkasi kokybiškas mūsų sanatorijų paslaugas.

Naftalano balneologijos kurorto sanatorijoje, priklausančioje miesto savivaldybei, anksčiau kasmet apsilankydavo apie 80 tūkstančių svečių, dabar jų sumažėjo.

„Šiemet mūsų sanatorijose jau gydėsi apie 20 tūkstančių svečių. Kurorte svečius priima trys penkių žvaigždučių viešbučiai, įrengti SPA, statomi dar du prabangūs viešbučiai. Mūsų savivaldybės biudžetas auga, todėl ir plečiamės. Kurortas analogų neturintis ir vienintelis pasaulyje“, – tikina Naftalano mero pavaduotojas Arzus Mamedovas.

Mineralinis aliejus, turintis naftos kvapą ir spalvą, išgaunamas iš gręžinio, į sanatorijas atiteka naftotiekiu. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad naftalanas gali būti naudojamas 70 ligų gydyti: sergant sąnarių, nervų sistemos, kraujagyslių, odos, ginekologinėmis ligomis.

„Gydymas naftalanu – unikalus. Jo sudėtyje – vienas procentas šviesios sieros, bet jis tamsus. Kai naftalanas išvalomas nuo dervos, jis tampa gintaro spalvos, nes be dervos ir sieros, naftalane daug mineralinių medžiagų ir mikro bei makro elementų. Naftalano sudėtyje – tik gydomieji elementai, degančių nėra“, – aiškina „Naftalano“ sanatorijos direktorius, vyriausiasis gydytojas Hatemas Gojajevas.

Remiantis statistika, be Bulgarijos, Lenkijos, Vokietijos, Jungtinių Valstijų, Rusijos piliečių, čia gydosi ir lietuviai. Birštono savivaldybės vadovai, apsilankę Azerbaidžane, sako, kad su Naftalano kurortu

„Mane nustebino, kad kurorte puikiai tvarkomasi. Toks augantis kurortas, naujos sanatorijos statomos. Turtingi turistai labai Lietuvai reikalingi. Jiems būtų įdomus medicininis turizmas. Jie domisi sanatoriniu gydymu. Jiems yra įdomios vonios, mineralinio vandens, purvo, jie naudojasi ir jiems tai patinka“, – tvirtina Birštono merė Nijolė Dirginčienė.

Pasak Birštono vadovų, medicininiam turizmui kol kas koją kiša aukšta vizų kaina ir brangūs lėktuvų bilietai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių