AVG subjektai susidūrė su galimai nešvaria konkurencija

Asociacijai „Apsaugos verslo grupė“ (AVG) priklausančias saugos bendroves neramina vis dažniau rinkoje pasikartojanti galimai nesąžininga konkurencija. Dalyvaujant saugos paslaugų viešųjų pirkimų konkursuose kai kurios įmonės sąmoningai pateikia mažiausią kainą, kuri realiais skaičiavimais net nepadengia įmonės sąnaudų.

Daugelis Lietuvoje veikiančių saugos tarnybų, atstovaujamų AVG, parduodamos savo paslaugas moka visus su tuo susijusius mokesčius, todėl itin stebina kai kurių saugos tarnybų viešųjų pirkimų metu pateikiamas kainos pagrindimas, akivaizdžiai rodantis, jog įmonė teikdama savo paslaugas dirba nuostolingai, o galbūt net nemoka visų su darbo užmokesčiu susijusių mokesčių.

Pasak asociacijos prezidento Sauliaus Pridotko, įtarimų sukėlė saugos bendrovės „Eurocash1“ laimėtas Vilniaus Universitetinės ligoninės Santariškių klinikos skelbtas konkursas. Jo sąlygose buvo nurodyta, kad perkamos šios saugos paslaugos: fizinės apsaugos teikimas trijuose postuose, dirbančiuose ištisą parą; saugomame objekte visą parą budintis techninis inžinierius; keliskart per mėnesį organizuojama kasininko palyda; greito reagavimo grupės ekipažo atvykimas suveikus signalizacijai bet kuriuo paros metu.

Asociacijos specialistų skaičiavimu, sąžiningai mokant visus priklausančius mokesčius vien fizinės apsaugos valandos darbo savikaina sudaro 8,27 lt, o minėtame konkurse asociacijai nepriklausanti bendrovė „Eurocash1“ sugeba pateikti 6,81 Lt įkainį. Čia nesumuojama likusių paslaugų dalis. Tad nesudėtinga paskaičiuoti, kad viso Santariškių sandorio metinė apyvarta yra 179 447 Lt be PVM, kai tuo tarpu mokant visus mokesčius ir esant tik savikainai, reali sandorio vertė tūrėtų būtų 217 498 Lt be PVM. Minimalus įmonės nuostolis per metus sudaro beveik 40 tūkst. Lt. Tokie faktai kelia realius įtarimus, kad asocijuotos apsaugos bendrovės susiduria su nešvaria konkurencija.

Tai ne vienintelis AVG analizuojamas atvejis, kai „Eurocash1“ viešųjų pirkimų konkursus laimi pateikdama mažesnes už savikainą kainas. Praėjusį mėnesį žiniasklaidoje jau buvo pasirodę pranešimų, kad minima bendrovė Valstybinę mokesčių inspekciją saugo iš dalies ir savo sąnaudomis.

Šiuo metu asociacija konsultuojasi su teisininkais, neatmetama, kad jau artimiausiu metu bus oficialiai kreiptasi į atsakingas institucijas su prašymu išsiaiškinti, ar tokiu keliu konkursus laiminčios įmonės sąžiningai moka mokesčius, ar oficialiai atsiskaitoma su darbuotojais. Be to, žadama kelti klausimą, ar pagrįstai organizuojami mažiausios kainos viešųjų pirkimų konkursai saugos paslaugoms įsigyti.

„Esame už sąžiningą verslą, garbingą konkurenciją vienodomis sąlygomis bei skaidrius ir teisingus viešuosius pirkimus. Juk pirmiausia valstybė ir jos įmonės turi rūpintis tuo, kad kuo mažiau liktų „šešėlio“ ir nustatyti viešųjų pirkimų sąlygas taip, kad paskutinius marškinius nusimovusios įmonės net negalėtų dalyvauti“, - teigė S. Pridotkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių