Automobilius nuomojasi ir kontrabandinėms cigaretėms pervežti

Dažniausiai automobilius išsinuomoja į Lietuvą grįžę emigrantai bei turistai, nors pasitaiko ir tokių, kuriems automobilio reikia pervežti kontrabandines cigaretes, sako automobilius nuomojantys verslininkai. Tiesa, dalis jų šią vasarą sėdi be darbo – konkurentų tiek daug, kad išsilaikyti rinkoje tampa vis sudėtingiau.

Vieni pluša, kiti kenčia sukandę dantis

Vasarą dažnoje automobilių nuomos kompanijoje turėtų būti pats darbymetis. Į Lietuvą parkeliauja nemažai emigrantų, kurie naudojasi automobilių nuomos paslaugomis – aplankyti gimines, susitvarkyti būtinus reikalus ar nuvykti prie jūros. Kita didžioji klientų dalis – turistai, kurie automobilius išsinuomoja jau turėdami kelionės maršrutą.

„Pagrindiniai klientai kone visose nuomos kompanijose yra emigrantai. Žinoma, nemažai turistų, netrūksta ir vietinių lietuvių, kuriems reikia ekonomiško automobilio keliaujant po Europos šalis“, – dėsto Kaune įsikūrusios įmonės UAB „Rentkara“ vadovas Lukas Levinas.

Kaunietis verslininkas džiaugiasi, kad lietuviai, pabuvę užsienyje, tampa kultūringesni ir gerbia svetimą turtą. „Jei palygintume vietinius lietuvius su tais, kurie pabuvo užsienyje, tai norėčiau pasakyti, kad emigrantai automobilius puoselėja labiau“, – pastebi L. Levinas.

Tačiau vasaros sezonas džiugus ne visiems – LRT.lt kalbintas vilnietis verslininkas nežino, kiek dar ilgai sugebės išsilaikyti rinkoje.

„Nieko čia gero. Kainos nukritusios stipriai, reklama kainuoja daug, išlaidos didžiulės. Viską suskaičiavę ne kažin ką ir turime. Visi kenčia dantis sukandę ir laukia, kol atkris konkurentų, o jų per metus padidėja dvigubai“, – atsidūsta pirmus metus šiame versle besisukantis verslininkas.

Savo ruožtu Klaipėdoje įsikūrusios įmonės „Eurorenta“ vadovas Romas Buivydas priduria, kad šis vasaros sezonas – labai vangus: daugelis atvykusių turistų prašo kuo senesnio ir pigesnio automobilio.

Automobilius palieka ir grioviuose

Pasak L. Levino, netrūksta įvairaus plauko klientų: „Dažniausiai problemų pridaro jaunuoliai, kurie neseniai gavo vairuotojo pažymėjimą. Pas juos gal dar neišugdytas atsakomybės jausmas. Teko nudegti ir nuo vagių – praėjusių metų pavasarį pavogė 2009-ųjų „VW Passat“.  Nepaisant to, kad kaltininkai yra sulaikyti, automobilio atgauti nebepavyko“, –  tęsia verslininkas.

L. Levino teigimu, problemų dažniausiai kelia tie asmenys, kurie neturi jokio turto ir kurių negąsdina teismo procesas bei galima žala. „Nuo tokių klientų apsisaugoti sunku, nes atvykęs išsinuomoti automobilio nesako, ką su juo darys. Būna darančių ir nusikaltimus – pasikrauna kontrabandinių cigarečių ir važiuoja“, – priduria pašnekovas.

Penkiolika metų šiame versle besisukantis R. Buivydas sako praėjęs viską. „Yra skambinusi ir policija, teiravosi, ar galime pasiimti griovyje paliktą automobilį, taip pat vagysčių. Daugelis jų baigėsi baudžiamosiomis bylomis, tačiau kai jie daro nusikaltimą, tai problemą sprendžia tuo momentu, viską supranta po laiko“, – sako verslininkas.

Be to, R. Buivydas teigia norintis dažniau išnuomoti automobilį užsieniečiams nei lietuviams: „Jei lietuvis sumokėjo už automobilį, tai turi jį „nudrožti“. Tada jis jaučiasi pasitenkinimą. Jis neįvertina, kad gauna daiktą, jam patogu ir gerai. Jis dar turi išlyginti savaip“, – sako R. Buivydas.

Keletas patarimų norintiems išsinuomoti automobilį:

  • Prieš išsinuomojant automobilį nuspręskite, kokios transporto priemonės jums reikia, kokiu maršrutu keliausite. Automobilį rekomenduojama užsisakyti dar prieš kelionę.
  • Prieš pasirašant nuomos sutartį, naudinga palyginti įvairių nuomos kompanijų kainas.
  • Atvykę į nuomos punktą su savimi turėkite vairuotojo pažymėjimą (minimalus vairuotojo stažas 2 metai) bei asmens dokumentą. Daugelis įmonių be kreditinės kortelės automobilių neišnuomoja.
  • Renkantis automobilį patartina kruopščiai apžiūrėti kėbulą (ar jis neįlenktas, nesubraižytas), saloną, visus defektus nurodyti sutartyje, kitu atveju gali būti sunku įrodyti, kad šie trūkumai atsirado ne dėl jūsų kaltės. Grąžindami automobilį galite reikalauti, kad jums raštiškai patvirtintų, jog automobilis grąžintas tinkamos būklės.
  • Automobiliai dažnoje įmonėje išnuomojami pilnu kuro baku ir turi būti grąžinami pilnu kuro baku.
  • Daug paslaugų neįeina į bazinę nuomos kainą, tad gali tekti mokėti papildomai.
  • Trumpiausia nuomos trukmė dažnoje įmonėje – 1 para (24 val.). Įvykus eismo įvykiui reikia iškviesti policiją, apie įvykį informuoti ir automobilių nuomos kompaniją.


NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių