Augęs turistų skaičius atnešė daugiau pajamų

Praėjusiais metais šalies apgyvendinimo įstaigos sulaukė 2,9 mln. turistų - 6,6 proc. daugiau nei užpernai. Statistikų teigimu, užsieniečių turistų skaičius pernai išaugo 4,3 proc. iki 1,6 mln.

Ūkio ministerija skaičiuoja, kad turistai iš užsienio atnešė papildomų pajamų verslui.

„Turistų srautų iš prioritetinių rinkų augimas sugeneravo apie 20 mln. eurų daugiau pajamų vietos verslui nei ankstesniais metais. Itin svarbu tai, kad greta tradicinių rinkų didėja turistų iš Izraelio. Vidutiniškai vienas turistas iš šios šalies Lietuvoje praleidžia daugiausia nakvynių, todėl jo atnešama nauda valstybei yra didžiausia“, - pranešime cituojamas ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Iš viso 2017 metais turistai Lietuvos apgyvendinimo įstaigose (neskaitant kaimo turizmo sodybų) praleido 6,7 mln. nakvynių - 5,6 proc. daugiau nei 2016 metais. Vidutinė vienos viešnagės trukmė - 2,3 nakvynės. Anot ministerijos, šiame kontekste itin išsiskiria turistai iš Izraelio - jie mūsų šalyje vidutiniškai praleido net 4,7 nakvynės.

Vien ketvirtąjį praėjusių metų ketvirtį apgyvendinimo įstaigos sulaukė 607,4 tūkst. turistų - 8,9 proc. daugiau nei prieš metus. Nakvynių skaičius, palyginti su 2016 metų ketvirtuoju ketvirčiu, išaugo 7,5 proc. Vienas svečias apgyvendinimo įstaigoje vidutiniškai praleido 2,2 nakvynės.

Pernai spalį-gruodį apgyvendintų užsieniečių skaičius išaugo 8,9 proc. iki 310,9 tūkst. Turistų iš Europos Sąjungos šalių apsistojo 165,6 tūkst., arba 9,9 proc. daugiau, iš ne ES šalių - 145,3 tūkst., arba 7,7 proc. daugiau.

Beveik pusę (48,1 proc.) visų apgyvendintų užsieniečių sudarė svečiai iš kaimyninių valstybių - Baltarusijos (15,4 proc.), Rusijos (12 proc.), Latvijos (11,7 proc.) ir Lenkijos (8,9 proc.). Svečių iš kaimyninių valstybių sulaukta 10,6 proc. daugiau nei 2016 metų ketvirtąjį ketvirtį. Išaugo turistų skaičius iš Azijos šalių - Pietų Korėjos (121,3 proc.), Japonijos (20,9 proc.), Izraelio (14,2 proc.) ir Kinijos (10,4 proc.). Turistų iš Skandinavijos šalių (Danijos, Norvegijos, Švedijos) sulaukta 1,6 proc. mažiau nei tuo pačiu 2016 m. laikotarpiu.

Šalies gyventojų, apsistojusių apgyvendinimo įstaigose buvo 296,5 tūkst. ir, palyginti su 2016 metų ketvirtuoju ketvirčiu, išaugo 8,9 proc.

Kurortinių miestų apgyvendinimo įstaigose 2017 metų ketvirtąjį ketvirtį nakvojo beveik ketvirtadalis (24,8 proc.) visų svečių, jų skaičius, palyginti su 2016 metų ketvirtuoju ketvirčiu, išaugo 10,3 proc. Didžiąją dalį (76,6 proc.) kurortinių miestų svečių sudarė Lietuvos gyventojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Kokio mums reikia elito Lietuvoje? Naujo ir drąsaus. Tie žmonės, kurie darė karjerą ir gerai gyveno prie ruso, kaip D.Grybauskaitė, V.Landsbergis, dabar bando įrodyti, kokie jie yra tikri rusofobai. Todėl jie sukėlė didžiulė rusofobinę isteriją. Visi kiti bijosi šio riksmo, todėl patys dalyvauja rusofobinės isterijos priepuoliuose. "Istorikas A. Kasparavičius teigia, kad Lietuva po 1990-ųjų kovo 11-os turėjo du šansus. „Buvo šansas tapti antrąja Suomija – tapti tiltu tarp Rusijos ir Vakarų. Dar buvo šansas tapti bunkeriu – tuo Vakarų bastionu prie Rusijos sienų.

Kęstas

Kęstas portretas
Mes pasirinkome antrą variantą, bet ne visi nori take bunkeryje sėdėti, milijonas jau išvažiavo. Amžinai sėdėti bunkeryje negalėsime, reikės iš jo išlįsti ir iš naujo apibrėžti lietuvybę, iš naujo pamatyti pasaulį“, – susirinkusiems knygų mugėje sakė istorikas." Kuo tas kenksmingas sėdėjimas bunkeryje konkrečiai pasireiškia? Ne tik didžiule emigracija. Jau rašiau apie stambiausių Lietuvos verslų naikinimą, kad pakenkti Rusijai. Bet kliūva mums visiems. Į dabartinę nemalonią ekonominių santykių situaciją Lietuva pirmiausia pateko dėl Krymo istorijos.

Kęstas

Kęstas portretas
"Visa ES nedaug nukentėjo nuo sankcijinių ir kontrasankcijinių ekonominių apribojimų prekyboje su Rusija, o Lietuvai maisto produktų embargo nulemti praradimai buvo daug didesni. Įdomu tai, kad Lietuvos elitas aktyviausiai agitavo už sankcijų Rusijai taikymą, nors būtent mes labiausiai nuo jų ir nukentėjome", – kalbėjo ekonomistas R.Rudzkis. Nes Lietuvos elitas gyvena gerai net tada, kai visa Lietuva skursta. Todėl, kai sutinkate kandidatus į Prezidento postą, Seimą ar europarlamentą, klausinėkite apie Rusiją. Jei tie kandidatai yra bailiai ir gieda tik D.Grybauskaitės nesąmones, apie tai, kad rusai puola, tai nebalsuokite už tokius kandidatus. Kitaip bunkeris, vadinamas Lietuva, greitai bus visai tuščias. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių