Augančiame FinTech sektoriuje – daug galimybių ir didelis specialistų trūkumas

  • Teksto dydis:

Lietuva, išsikėlusi viziją tapti Europos finansinių technologijų (FinTech) centru, aktyviai plėtoja sektoriaus veiklą. FinTech įmonėms kuriama ne tik palankesnė reguliacinė aplinka. Praėjusiais metais šalyje pradėti rengti ir FinTech sektoriaus specialistai, kurių, daugėjant įmonių, vis labiau trūksta. FinTech verslo atstovai tvirtina, kad sektoriui reikalingi ne tik IT ar finansų žinių turintys, bet ir dizainą, rinkodarą, teisę ir kitas sritis išmanantys žmonės.

Pirmieji specialistai rengiami Kaune

Reaguojant į aukštos kvalifikacijos finansų technologijų specialistų poreikį šalyje, Vilniaus universiteto Kauno fakultete 2018 m. pradėta įgyvendinti Finansinių technologijų magistro programa.

Anot FinTech programos vadovo, VU Kauno fakulteto prodekano dr. Sauliaus Masteikos, šiais metais renkama jau antroji FinTech studijų programos laida.

„Vos startavusi praėjusiais metais, FinTech magistro programa iškart pritraukė susidomėjusių studentų dėmesį. Pernai užpildėme visas valstybės finansuojamas vietas, priėmėme dešimt studentų. Šiemet, gavę papildomą valstybės finansavimą, formuojame penkiolikos motyvuotų studentų grupę. Per pirmus etapus jau atsirinkome dešimt žmonių, paskutiniame etape, kuris  tęsiasi iki rugpjūčio 27 d., norime atsirinkti dar penkis motyvuotus studentus, kurie turės galimybę studijuoti nemokamai“, – sako S.Masteika.

Anot jo, kitaip, nei dažnai įsivaizduojama, FinTech magistro programoje studijuoti gali ne tik IT, finansų ar ekonomikos bakalaurai.

FinTech būdingas tarpdalykiškumas, apimantis platų mokslų krypčių ir technologinių sprendimų spektrą.

„FinTech būdingas tarpdalykiškumas, apimantis platų mokslų krypčių ir technologinių sprendimų spektrą. Jau dabar darbui FinTech sektoriuje reikalingi ne tik technologinių krypčių specialistai, bet ir finansininkai, teisininkai, vadybininkai, verslininkai, ekonomistai. Tai leidžia integraliau diegti sprendimus visuomenės poreikiams, užtikrinti jų saugų ir tvarų naudojimą“, – teigia VU Kauno fakulteto prodekanas.

Svarbiausi gebėjimai ir savybės, anot S.Masteikos, reikalingi besirenkantiems šias studijas, galėtų būti siejami su inovacijomis ir technologijų taikymu.

„Pasirinkę studijuoti šią sritį turės spręsti blokų grandinės ir finansų technologijų tobulinimo uždavinius, išmoks valdyti investicinius portfelius alternatyviose finansų rinkose, užsiims naujų produktų rinkoje kūrimu, inovacijų taikymu finansų, verslo, IT srityse. Tam reikalingi tiek socialinių, tiek fizinių ar technologijos mokslų bakalauro studijas baigę absolventai“, – sako S.Masteika.

Saulius Masteika

Programoje dalyvauja ir praktikai

VU Kauno fakulteto prodekanas pabrėžia, kad FinTech studijų programa išskirtinė ir tuo, kad studijų metu paskaitas dažnai veda finansinių technologijų sprendimus kuriantys praktikai.

„Finansų technologijų programoje dalyvauja ne tik akademinės bendruomenės atstovai. Į jos vykdymą įtraukti naujos kartos finansų, teisės, informatikos inžinerijos ekspertai, akademinį darbą derinantys su aktyvia profesine veikla, taip pat socialiniai partneriai – praktikai ne tik iš mūsų šalies finansų industrijos“, – pasakoja S.Masteika.

Anot vieno iš VU Kauno fakulteto FinTech magistro programos socialinių partnerių bendrovės „SpectroCoin“ bendraįkūrėjo ir vadovo Vytauto Karalevičiaus, Lietuvos FinTech įmonės jaučia didelį specialistų trūkumą. Todėl remti ir aktyviai dalyvauti įgyvendinant tokias studijų programas verslui yra ne tik socialinė atsakomybė, bet ir tiesioginė nauda.

Numatome skirti vardines stipendijas geriausiems VU Kauno fakulteto FinTech programos studentams.

„Sėkmingai Lietuvos FinTech sektoriaus plėtrai itin svarbus talentų rengimo ir išlaikymo mūsų valstybėje veiksnys. Todėl sektoriuje profesionalų vaidmuo dalyvaujant ir remiant tokias studijų programas yra labai reikšmingas. Patyrę verslininkai ir ekspertai, dalyvaudami studijose, gali ne tik efektyviausiai perduoti praktinę patirtį jaunimui, bet ir greičiau atrasti bei įdarbinti gabius talentingus jaunuolius jau veikiančiose FinTech įmonėse“, – tvirtina V.Karalevičius.

Anot verslininko, jo paties su bendraminčiais įsteigtos FinTech įmonės – kriptovaliutų keitykla „SpectroCoin“ ir skaitmeninės bankininkystės technologijų centras „Bankera“ – sparčiai plečiasi ir šiemet Vilniuje bei Kaune siekia pasamdyti daugiau nei 50 specialistų.

Anot V.Karalevičiaus, šiuo metu labiausiai trūksta klientų aptarnavimo ir verifikavimo specialistų, o bendrovėse šias pareigas einantiems žmonėms sudarytos itin palankios sąlygos suderinti studijas ir darbą.  Be to, eiti šias pareigas gali ir nebūtinai studijuojantys FinTech ar susijusius dalykus.

„Šiemet plečiame bendradarbiavimą su VU Kauno fakultetu ir FinTech magistro programai delegavome keletą mūsų įmonėse dirbančių teisės ir ekonomikos profesionalų, kurie jau nuo rugsėjo ves paskaitas.

Numatome skirti vardines stipendijas geriausiems VU Kauno fakulteto FinTech programos studentams, kurie baigiamojo darbo tema pasirinks mūsų verslams aktualias problemas ir ieškos jų sprendimo būdų“, – sako FinTech įmonių „SpectroCoin“ ir „Bankera“ bendraįkūrėjas.

Vytautas Karalevičius

Domina ir jau dirbančius FinTech įmonėse

S.Masteika pabrėžia, kad tarp magistro programos studentų yra tokių, kurie jau dirba finansinių technologijų įmonėse.

„Studijų metu jie gilina dalykines žinias ir įgyja platų požiūrį. Kai kurie iš studentų, kurių darbo specifika labiau susijusi su IT, išmoksta daugiau vadybos ir finansinių dalykų. O tie, kurių darbas labiau vadybinis, apie FinTech sužino daugiau iš informacinių technologijų perspektyvos“, – sako fakulteto prodekanas.

Kaip teigia VU Kauno fakulteto FinTech programos magistrantė Kotryna Laptevaitė, ši programa puikiai tiks finansų srities inovacijomis besidominčiam žmogui, norinčiam praplėsti akiratį. Anot jos, matant, kokiu greičiu ir kryptimi juda technologijos, FinTech studijų programoje ruošiami specialistai dabar ir artimiausioje ateityje turėtų būti vieni geidžiamiausių rinkoje.

„Studijose mus moko darbo su duomenimis ir tai, mano nuomone, šiuo metu yra itin aktualu. Duomenų surinkimas ir kaupimas jau nebėra pagrindinė problema ir nebereikalauja tiek sąnaudų įmonėms – dabar, kai visi jau turi sukaupę galybę duomenų, labai svarbu juos tinkamai panaudoti. Išmokome apdoroti duomenis taip, kad lengvai rastume aktualiausius, išmokome tai daryti kompiuterizuotai, pasitelkdami dirbtinį intelektą, o tai procesą paspartina šimtus kartų.

Gauname daug informacijos apie verslo vystymą ir įmonių procesus, kaip juos optimizuoti ir kada verta tai daryti. Analizuojame ir psichologinius žmogaus aspektus, darančius poveikį verslo plėtrai ar produkto įtraukimui į reikalingųjų sąrašą“, – pasakoja magistrantė.

Anot jos, jaunam žmogui, norinčiam eiti koja kojon su technologijomis ir įsidarbinti FinTech įmonėje, svarbiausia būti smalsiam ir plataus akiračio.

„Nebepakanka gerai nusimanyti konkrečioje srityje – didėja fantazijos ir plačių pažiūrų poreikis. Jei nuolat domiesi pasaulyje vystomomis naujausiomis technologijomis ir jų galimybėmis, ieškai, kaip savo darbą padaryti geriau, greičiau ir lengviau, pritaikant informacines technologijas, būsi būtent tas asmuo, kuris yra laukiamas FinTech įmonių rinkoje, turbūt net nepriklausomai nuo geidžiamos pozicijos. Nuolatinė informacijos paieška čia itin svarbi. Naujienos sensta beveik taip pat greitai, kaip ir atsiranda“, – pasakoja K.Laptevaitė.

Mergina tvirtina, kad, studijuodama FinTech programoje, sužinojo labai daug naudingų dalykų apie finansinių technologijų raidą. Ji jaučiasi padrąsinta imtis naujų technologijų taikymo.

„Pasidarė lengviau analizuoti problemas, su kuriomis susiduriu, ir drąsiau ieškoti sprendimo būdų, o jų neradus –  gal net kurti savus“, – sako FinTech įmonėje dirbanti studentė.

Kotryna Laptevaitė



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių